Όποιος έχει κοιμηθεί δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει, σίγουρα την επόμενη ημέρα έχει παραπονεθεί, επειδή δεν νιώθει και… εντελώς ξεκούραστος. Αυτή η αντίδραση είναι απολύτως φυσιολογική, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν την νέα επιστημονική μελέτη που επιβεβαιώνει ότι το ροχαλητό «βλάπτει» την υγεία και εκείνων που το ακούν αλλά και εκείνων που ροχαλίζουν. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στην Βαλτιμόρη, διαπίστωσαν ότι ένας στους επτά ανθρώπους κάνουν τόσο δυνατό θόρυβο όταν ροχαλίζουν, που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση του συντρόφου τους.

Πώς εξηγείται η αύξηση της πίεσης;

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα, μελετώντας 162 άτομα που ροχαλίζουν, διαπίστωσαν ότι το 14% των επιπέδων ντεσιμπέλ των συντρόφων που άκουγαν το ροχαλητό ξεπέρασε τα 53. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης αναπνοής, που προκαλείται από την άπνοια, η οποία με την σειρά της προκαλεί καρδιαγγειακό στρες. Το σώμα τότε απελευθερώνει περισσότερη αδρεναλίνη, προκαλώντας την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα και κατά συνέπεια η πίεση αυξάνεται. Αυτό μπορεί να συμβεί σε εκείνον που ροχαλίζει. Εκείνος που μένει άγρυπνος μπορεί επίσης να εμφανίσει αυξημένη πίεση, ακριβώς επειδή η έλλειψη ύπνου παρεμποδίζει το σώμα από το να διαχειριστεί σωστά τις ορμόνες του στρες.

Ροχαλητό… Ηχητική ρύπανση

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Το ροχαλητό αποτελεί πηγή ηχητικής ρύπανσης και οι σύντροφοι όσων ροχαλίζουν μπορεί να υποφέρουν από ανθυγιεινά επίπεδα ήχου». Ο Δρ. Mudi Sowho, που συμμετείχε στην μελέτη, συνέχισε: «Οι ωτοασπίδες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει συστηματικά. Σίγουρα θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε για να προστατέψετε την υγεία σας αλλά και για να είστε σίγουροι ότι πραγματικά θα ξεκουραστείτε».