Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, με συχνότερο την πολύωρη χρήση υπολογιστή ή τις αλλεργίες, που εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη. Αν ωστόσο, αντιμετωπίζετε χρόνια συμπτώματα ξηρότητας στα μάτια πιθανότατα να αισθάνεστε και κάψιμο, τσούξιμο ή και φαγούρα. Παρατηρήστε πότε περίπου ξεραίνονται τα μάτια σας για να βρείτε που πραγματικά οφείλεται η ενόχληση αλλά και τον τρόπο για να το αντιμετωπίσετε σωστά:

Μήπως περνάτε πολλές ώρες στον υπολογιστή;

Όταν παραμένετε προσκολλημένοι για αρκετές ώρες μπροστά από μία οθόνη, είτε του κινητού είτε του υπολογιστή είτε της τηλεόρασης, μπορεί να κουράσει τα μάτια σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι ξεραίνονται. Αυτό συμβαίνει καθώς η χρήση του υπολογιστή μειώνει σημαντικό τον αριθμό των φορών που ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, με αποτέλεσμα να μην λιπαίνονται αρκετά και να ξεραίνονται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλες δραστηριότητες, που συνεπάγονται έντονη συγκέντρωση, όπως η ανάγνωση, η οδήγηση ή ακόμα και το ράψιμο.

Φοράτε φακούς επαφής;

Η μακροχρόνια χρήση φακών επαφής ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, ειδικά αν δεν τους χρησιμοποιείτε σωστά. Οι φακοί επαφής συγκεκριμένα, ενδέχεται να παρεμποδίζουν το στρώμα των δακρύων που καλύπτει και προστατεύει την επιφάνεια των ματιών. Αυτό προκαλεί την απομάκρυνση των δακρύων που λιπαίνουν τα μάτια, με αποτέλεσμα να τα αισθάνεστε ξηρά ή να είναι και κόκκινα. Θα ήταν καλό, να βεβαιωθείτε αρχικά ότι φοράτε σωστά τους φακούς επαφής. Έπειτα δοκιμάστε να τους φορέσετε για μικρότερα χρονικά διαστήματα ή να αλλάξετε τον τύπο τους.

Μήπως ο χώρος είναι ξηρός;

Ο ξηρός αέρας, είτε βρίσκεστε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να ξηράνει περισσότερο τα μάτια σας. Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν οπουδήποτε γίνεται εκτεταμένη χρήση κλιματισμού, υπάρχει θερμότητα, όπως τα νοσοκομειακά περιβάλλοντα, τα αεροπλάνα αλλά και πολλούς χώρους εργασίας.

Οι αλλεργίες σας… «χτυπούν» την πόρτα

Η αλλεργία και τα ξηρά μάτια είναι σχεδόν συνώνυμα, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ξηροφθαλμία με την εμφάνιση των ενοχλητικών εποχιακών αλλεργιογόνων. Για αυτό θα ήταν καλό να πλένετε συχνά τα μάτια σας, αφού πρώτα καθαρίσετε πολύ καλά τα χέρια σας ή να χρησιμοποιείτε προστατευτικά γυαλιά όταν περιποιείστε τον κήπο σας.