Τα φιστίκια Βραζιλίας προέρχονται από ένα δέντρο που καλλιεργείται στα τροπικά δάση του Αµαζονίου, µάλιστα θεωρείται από τα µεγαλύτερα και µακροβιότερα δέντρα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν καλλιεργείται µόνο στη Βραζιλία παρά το όνοµά του. Οι καρποί, που φτάνουν τελικά στα χέρια µας και τους βρίσκουµε σε διάφορες µορφές στο εµπόριο (ωµοί, ψηµένοι, µε αλάτι ή µε επικάλυψη, σε µπάρες ή µείγµατα δηµητριακών και ξηρών καρπών), προέρχονται από ένα στρογγυλό φρούτο που µοιάζει µε καρύδα και είναι αρκετά µεγάλοι σε σχέση µε άλλους ξηρούς καρπούς.

6 κομμάτια είναι αρκετά

Μια μερίδα 30 γρ., δηλαδή μόλις έξι κομμάτια Brazilian nuts, προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά, 185 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Επίσης προσφέρει 19 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων το 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών από κάθε άλλο ξηρό καρπό.

Τα 30 γρ. περιέχουν επίσης καλές ποσότητες:

Βιταμίνης Ε.

2 γρ. φυτικών ινών.

5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου.

4% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου.

Τι άλλο μας προσφέρουν

Φυτική πρωτεΐνη: Ξέρατε ότι τα φιστίκια Βραζιλίας αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι μια καλή επιλογή για vegan, για ανθρώπους δηλαδή που δεν καταναλώνουν κρέας;

«Καλά» ακόρεστα λιπαρά οξέα: Ακόμη, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε «καλά» ακόρεστα λιπαρά οξέα θεωρείται τρόφιμο που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι κάνει όμως τα φιστίκια Βραζιλίας ξεχωριστά;

Η απάντηση βρίσκεται στο σελήνιο, μιας και περιέχουν περισσότερο σελήνιο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Εκτιμάται ότι μισό έως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο εμφανίζουν έλλειψη σε σελήνιο. Το σελήνιο όμως είναι ένα απαραίτητο μέταλλο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μας προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε που επίσης περιέχετε στα φιστίκια Βραζιλίας.

Η συμμετοχή του σεληνίου στη θυρεοειδική λειτουργία είναι πολύ σημαντική, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ανιχνεύεται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα στον θυρεοειδή αδένα. Προστατεύει τον αδένα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και συμμετέχει στην ορμονική ισορροπία των Τ4 και Τ3 στους ιστούς.

Ημερήσια πρόσληψη

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ημερήσια πρόσληψη (RDA) έχει καθοριστεί στα 55 μg/μέρα.

Μια διατροφή ανεπαρκής σε σελήνιο μπορεί να προκαλέσει:

Πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.

Εύθραυστα μαλλιά.

Λευκές κηλίδες στα νύχια.

Μακροπρόθεσμα αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς (hashimoto).

Πόσα να καταναλώνουμε;

Ένα μετρίου μεγέθους βραζιλιάνικο φιστίκι την ημέρα καλύπτει με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες μας σε σελήνιο.

Προσοχή: Αν καταναλώνετε καθημερινά φιστίκια Βραζιλίας, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε την πρόσληψή σεληνίου από άλλες πηγές για λόγους υπερβολικής πρόσληψης!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ελενα Κούβδου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Master Practicioner in Eating Disorders, παγκόσμια πρωταθλήτρια υδατοσφαίρισης, συνεργάτιδα Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος