Οι άνδρες, που σχεδόν σε κάθε ευκαιρία, έχουν την τάση να επιδεικνύουν επιθετικά την αρρενωπότητά τους και προσκολλώνται στους παραδοσιακούς ανδρικούς ρόλους, είναι πιο πιθανό να δυσκολευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία και να νιώσουν κοινωνικά αποκλεισμένοι, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η τοξική αρρενωπότητα – μία στάση που ενσωματώνει την πίστη στους «πραγματικούς άνδρες» – επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις, την υγεία, την ευημερία και την γενικότερη ευτυχία των ανδρών επισημαίνουν οι επιστήμονες πίσω από την μελέτη.

Γιατί  «βλάπτει» και εκείνους;

Κοινωνιολόγος του Michigan State University δήλωσε ότι όταν προκύπτουν προβλήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την υγεία ή την οικονομική κατάσταση, άνδρες που έχουν την τάση να υπερτονίζουν τα «ανδρικά τους χαρακτηριστικά» είναι λιγότερο πιθανό να τα μοιραστούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή τα μέλη της οικογένειάς τους, εξαιτίας ακριβώς της επιλογής αυτού του τρόπου ζωής και σκέψης. Αυτό μπορεί να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και την ζωή τους μετέπειτα, ειδικά καθώς γερνούν, καθώς ενδέχεται να απομονωθούν εντελώς.

Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;

«Συχνά, η τοξική αρρενωπότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τον τρόπο που η αρρενωπότητα επηρεάζει άλλους ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες» δήλωσε ο Stef Shuster, βοηθός καθηγητής του Michigan State University. «Η μελέτη μας, όμως, δείχνει πως ο τοξικός ανδρισμός έχει επιζήμιες συνέπειες και για τους άνδρες που πιστεύουν σε αυτόν και συμπεριφέρονται αναλόγως. Η ίδια η παραδοχή της ηγεμονικής αρρενωπότητας βασίζεται, με διάφορους τρόπους, στην ιδέα της απομόνωσης, επειδή, σύμφωνα με αυτήν, ένας άνδρας πρέπει να είναι αυτόνομος και να μην είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός» εξηγεί. «Δύσκολα κάνεις φίλους όταν συμπεριφέρεσαι έτσι» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα περίπου 5.500 μεγαλύτερων ανδρών και γυναικών και καθορίστηκε το «σημείο» όπου οι άνδρες βρίσκονταν στο φάσμα της τοξικής αρρενωπότητας. Οι άνδρες λοιπόν, που επιδείκνυαν τοξική αρρενωπότητα, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να διαμορφώσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με φιλικά πρόσωπα ή ακόμα και με συγγενείς, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Αναγκαία η αλλαγή στάσης

«Καθώς μεγαλώνουμε και γερνάμε, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία και ευημερία» δήλωσε ο Stef Shuster. «Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες που υιοθετούν τις στάσεις της τοξικής αρρενωπότητας, μπορεί να απομονωθούν από τα άτομα γύρω τους, καθώς μεγαλώνουν. Δεν είναι σε κίνδυνο όλοι οι άνδρες, μόνο εκείνοι που προτιμούν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής» δήλωσε ενώ οι ερευνητές τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η μεταβολή στις απόψεις τους και τον τρόπο ζωής τόσο για τους γύρω τους όσο και για τον εαυτό τους.