Τις τελευταίες εβδομάδες, τρώμε συνέχεια στο σπίτι και σιγά σιγά μπορεί να αισθάνεστε ότι εξαντλείτε τις ιδέες σας για το τι θα ετοιμάσετε στη συνέχεια ή ίσως να ανησυχείτε για το κατά πόσο τα αγαπημένα σας συστατικά θα συνεχίζουν να βρίσκονται στα ράφια της κουζίνας σας μέχρι την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια. Για να αποφύγετε το άγχος από την προετοιμασία των γευμάτων σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, σας δίνουμε μερικές συμβουλές -και αρκετή έμπνευση- για να φτιάξετε υγιεινά γεύματα.

Πέντε συμβουλές για υγιεινά γεύματα στην καραντίνα

Ψωνίστε αναζητώντας την ποικιλία

Η ποικιλία των τροφίμων είναι η βάση της υγιεινής διατροφής. Φροντίστε, λοιπόν, να προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και γαλακτοκομικά. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα που συνήθως δεν αγοράζετε και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να τα δοκιμάσετε.

Χρησιμοποιήστε ξεχασμένα συστατικά

Μην ξεχνάτε όσα μπορεί να έχετε ήδη στο πίσω μέρος στο ντουλάπι της κουζίνας σας! Τώρα μπορεί τελικά να είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε εκείνη τη συσκευασία φακές που ποτέ δεν τιμήσατε. Θα μπορούσατε ακόμη και να δοκιμάσετε να κάνετε μια απογραφή του τι έχετε, ώστε να μπορείτε να ψάξετε για σχετικές συνταγές και να οργανώσετε τα γεύματά σας. Αν έχετε πακέτα με ελάχιστα ζυμαρικά ή ρύζι, σκεφτείτε δημιουργικά για να τα χρησιμοποιήσετε – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας την τελευταία ποσότητα  ρυζιού για να φτιάξετε μια σπιτική σούπα.

Δοκιμάστε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Τα κονσερβοποιημένα ψάρια και τα λαχανικά μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα. Θα εντυπωσιαστείτε με τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα κονσερβοποιημένα προϊόντα (όχι, δε χρειάζεται να περιοριστείτε στο καλαμπόκι και τον τόνο) και πραγματικά αξίζει να εξετάσετε μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές. Για παράδειγμα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός είναι νόστιμα, λιπαρά ψάρια και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Σερβίρετέ τα πάνω σε φρυγανιά ή ως προσθήκη στις σαλάτες σας. Τα κονσερβοποιημένα όσπρια είναι επίσης μια γρήγορη, θρεπτική προσθήκη στις σαλάτες σας.

Αξιοποιήστε το φιστικοβούτυρο

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και εξαιρετικά χορταστικό, το νόστιμο φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της καραντίνας. Για να έχετε τα οφέλη από το θρεπτικό φιστικοβούτυρο ενώ παράλληλα να μην παχαίνετε, πρέπει να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη σε μία μερίδα με δύο κουταλιές της σούπας.

Βουτήξτε φέτες μήλου σε φιστικοβούτυρο, προσθέστε φιστικοβούτυρο σε αποξηραμένα φρούτα, αλείψτε φιστικοβούτυρο σε ρυζογκοφρέτες, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρου στο γιαούρτι, προσθέστε το φιστικοβούτυρο σε ένα smoothie με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή απλά ανακατέψτε το φιστικοβούτυρο σε ένα μπολ με βρώμη.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Κάνοντας έναν προγραμματισμό για το τι θα τρώτε σε κάθε γεύμα για τις επόμενες ημέρες ή για την εβδομάδα, θα μπορούσατε πραγματικά να βρείτε τον καλύτερο τρόπο χρήσης των συστατικών που ήδη έχετε, καθώς και να εντοπίσετε το τι άλλο μπορεί να χρειαστείτε.