Κάθε χρόνο, υπάρχει κατάταξη με τις πιο δημοφιλείς δίαιτες παγκοσμίως, από την καλύτερη στη χειρότερη. Κάποιες από αυτές κάνουν focus στην απώλεια βάρους, την υγεία της καρδιάς ή συνολικά στον ισορροπημένο τρόπο ζωής. Υπάρχει όμως και ένα διατροφικό πλάνο που έχει έναν πολύ πιο συγκεκριμένο σκοπό και μπήκε στην 11η θέση της λίστας. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις γυναίκες στο να συλλάβουν. Πρόκειται για μία δίαιτα που μετρά σχεδόν 30 χρόνια αλλά παραμένει χρήσιμη και βοηθητική.

Όταν ξεκίνησε, οι ερευνητές ακολούθησαν σχεδόν 18.000 γυναίκες για οκτώ χρόνια, σημειώνοντας ποιες συνέλαβαν παιδί και πόσο συχνά έτρωγαν συγκεκριμένες τροφές και έπιναν συγκεκριμένα ροφήματα. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα ίδια πράγματα που προτείνονται για την αποφυγή καρδιαγγειακών νόσων είναι και αυτά που συστήνονται σε μία γυναίκα που θέλει να γίνει πιο γόνιμη. Η διατροφή που είναι πλούσια σε καλά λίπη, τροφές ολικής άλεσης και φυτική πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, τη ρύθμιση της γλυκόζης και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα αναψυκτικά προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το φολικό οξύ που περιλαμβάνεται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς είναι απαραίτητο συστατικό για μία γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προφανώς και αυτή η δίαιτα δεν μας εγγυάται γονιμότητα, αλλά έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα βήματα βοηθούν καταστάσεις, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι πολύποδες και η ενδομητρίωση.

Τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά; Η αρχική έρευνα είχε δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν γάλα, τυρί και γιαούρτι με πολλά λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης από εκείνες που προτιμούσαν λίγα λιπαρά. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την προτεινόμενη διατροφή για την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα υψηλά λίπη ενεργοποιούν την παραγωγή της ινσουλίνης, που σχετίζεται με την ωορρηξία και τη γονιμότητα.

Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν τη δίαιτα; Αν και είναι προσαρμοσμένη στη βελτίωση της γονιμότητας, θα έχετε απώλεια βάρους αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες και να ασκείστε συστηματικά.