Η γλυκοπατάτα ή Γλυκό Γεώμηλο είναι ποώδες, πολυετές φυτό και ανήκει στο γένος Ιπόμοια (Ipomoea) και στην οικογένεια των περιπλοκοειδών. Η καταγωγή του είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του. Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και φέρουν μεγάλα φύλλα, μακριά, συνήθως σχήματος καρδιάς με χρώμα βαθύ πράσινο. Το φυτό για να ανθίσει απαιτεί μικρή διάρκεια της ημέρας. Τα άνθη του φύονται κατά ταξιανθίες έχουν χρώμα κόκκινο, σχήμα χοανοειδές με πλατύ έλασμα και φύονται από τις μασχάλες των φύλλων.

Τα οφέλη της στην υγεία

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Επιστημών που μελετά την ασφάλεια και την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε θρεπτική αξία από όλα τα λαχανικά.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Περιέχει Β-καροτένιο 4 φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη την οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C αφού περιέχει 42% από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α και C βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που βοηθά στη μείωση ομοκυστεΐνης και έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών προσβολών.

Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Η μεγάλη ποσότητα καλίου που περιέχεται στη γλυκοπατάτα βοηθάει τον οργανισμό στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία.

Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο μας χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Η γλυκοπατάτα είναι μια καλή τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Περιέχει 86 θερμίδες/100 γρ. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη προκαλεί μια αίσθηση πληρότητας σύντομα και συνεπώς συμβάλλει στον έλεγχο πρόσληψης τροφής.

Αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας

Οι γλυκοπατάτεςτρώγονται βραστές, ψητές ή γίνονται πουρές. Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια, ενώ ταιριάζουν σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Μπαίνουν σε πίτες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική (π.χ. τσιζκέικ).

Tip: Μην ξεφλουδίσετε την γλυκοπατάτα αν θέλετε να διατηρήσετε την υψηλή θρεπτική της αξία αλλά και τις φυτικές της ίνες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ελενα Κούβδου, κλινική διαιτολόγο–διατροφολόγο, Master Practitioner in Eating Disorders, παγκόσμια πρωταθλήτρια υδατοσφαίρισης.