Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από τη νόσο Covid-19 υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα μπορούσαν να ζήσουν για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάζει η Wall Street Journal.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι όσοι πεθαίνουν από τον νέο κοροναϊό θα πέθαιναν ούτως ή άλλως φέτος. Αυτό πολύ απλά δεν ισχύει» σχολιάζει στην εφημερίδα o Άντριου Μπριγκς, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine και υπεύθυνος σε μία εκ των δύο μελετών.

Τα δεδομένα των ερευνών

Οι δύο ακαδημαϊκές μελέτες εξέτασαν τα δεδομένα θνησιμότητας σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, συγκρίνοντας τις ηλικίες των θυμάτων του Covid-19 με τα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής.

Οι μελέτες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, έλαβαν υπόψιν τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής που συνδέονται με κοινές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η άνοια, ώστε τα δεδομένα να αντανακλούν τη διαφορετική κατάσταση της υγείας όσων πέθαναν.

Τα συμπεράσματα των ερευνών

Μελέτη σκωτσέζων ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο Wellcome Trust, ίδρυμα του Λονδίνου που χρηματοδοτεί επιστημονικές έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος ετών ζωής που στοιχίζει ο Covid-19 σε υγιείς ενήλικες είναι 14 για τους άνδρες και 12 για τις γυναίκες.

Σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ο Covid-19 αφαιρεί κατά μέσο όρο πάνω από μία δεκαετία ζωής. Ακόμη και στις βαρύτερες περιπτώσεις ο ιός αφαιρεί ένα έως έξι χρόνια, ανάλογα με την ηλικία.

Την ίδια στιγμή, μελέτη του London School of Hygiene & Tropical Medicine έδειξε ότι στις ΗΠΑ ο Covid-19 σκοτώνει τα θύματά του κατά μέσο όρο σχεδόν 14 έτη νωρίτερα και στη Βρετανία κατά σχεδόν 11 έτη νωρίτερα. Η διαφορά αυτή των ετών έγκειται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ έως τώρα οι άνθρωποι που προσβάλλονται από Covid19 είναι νεότεροι κατά μέσο όρο από εκείνους στη Βρετανία.