Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Αγοράζουμε τα ίδια τρόφιμα από το ίδιο μανάβικο, προετοιμάζουμε τις ίδιες συνταγές ξανά και ξανά και ζούμε σύμφωνα με τις καθιερωμένες συνήθειές μας. Ωστόσο, αν σκέφτεστε σοβαρά να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή και να χάσετε βάρος, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τις κακές διατροφικές σας συνήθειες και να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε διαφορετικά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι νιώθουμε τόσο άνετα με τις συνήθειές μας που μας φαίνεται δύσκολο να τις εγκαταλείψουμε. Ακόμα δηλαδή και όταν θέλετε να αλλάξετε, οι παλιές συνήθειες φεύγουν δύσκολα, αφού με την πάροδο του χρόνου γίνονται αυτόματες και ισχυρότερες από τις νέες συνήθειες που προσπαθείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Ακόμη και εκείνοι που καταφέρνουν να αλλάξουν τις κακές διατροφικές τους συνήθειες, μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο παλιό τους μοτίβο όταν βιώνουν περιόδους στρες. Όταν αισθάνεστε αδύναμοι ή ευάλωτοι, οι αυτόματες συνήθειες συχνά υπερισχύουν των καλών προθέσεων.

Προκειμένου, λοιπόν, να απαλλαγείτε από τις κακές σας συνήθειες και να καταφέρετε να αλλάξετε προς το καλύτερο χρειάζεστε μια τριπλή προσέγγιση:

  • Να γνωρίζετε τις κακές συνήθειες που θέλετε να διορθώσετε
  • Να ανακαλύψετε γιατί υπάρχουν αυτές οι συνήθειες
  • Να υπολογίσετε πώς θα μετατρέψετε αργά και σταθερά τις κακές διατροφικές σας συνήθειες σε καλύτερες νέες

Έχετε κατά νου ότι είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχετε την επιθυμητή αλλαγή εάν κάνετε ένα βήμα τη φορά. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε σταδιακά νέες συνήθειες και προτού το καταλάβετε, θα τρώτε πιο υγιεινά και θα χάνετε βάρος.

Σίγουρα η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί να φαίνεται τρομακτική στην αρχή. Αλλά μόλις δείτε μόνοι σας πόσο καλά σας κάνει να αισθάνεστε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε. Με την πάροδο του χρόνου, οι προτιμήσεις σας θα αλλάξουν και η επιθυμία σας για ανθυγιεινά τρόφιμα θα εξαφανιστεί.

6 βήματα για να διορθώσετε τις κακές διατροφικές σας συνήθειες

1. Κάντε μικρά βήματα

Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας καθώς και να μειώσετε το βάρος σας.

  • Ξεκινήστε κάθε μέρα με ένα θρεπτικό πρωινό
  • Κοιμηθείτε 8 ώρες κάθε βράδυ, καθώς η κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφών
  • Φάτε τα γεύματά σας καθισμένοι σε ένα τραπέζι, χωρίς περισπασμούς
  • Τρώτε περισσότερα σπιτικά γεύματα
  • Μάθετε να τρώτε όταν είστε πραγματικά πεινασμένοι και να σταματάτε όταν έχετε χορτάσει
  • Μειώστε το μεγέθος της μερίδας σας κατά 20%
  • Σταματήστε να πίνετε τον καφέ σας με ζάχαρη και γάλα
  • Φτιάξτε σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και απλώστε μουστάρδα αντί για μαγιονέζα
  • Κάθε λίγες ώρες καταναλώστε ένα θρεπτικό σνακ με λίγες θερμίδες, π.χ. ένα φρούτο
  • Πίνετε περισσότερο νερό και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά
  • Μαγειρέψτε τα φαγητά σας με βότανα, ξίδι, μουστάρδα ή λεμόνι αντί για λιπαρές σάλτσες
  • Περιορίστε το αλκοόλ

2. Δώστε προσοχή

Ένα από τα πρώτα βήματα για την αλλαγή των κακών διατροφικών συνηθειών είναι η μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώτε και πίνετε. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων, εξοικειωθείτε με τις λίστες συστατικών και αρχίστε να προσέχετε όλα όσα τρώτε. Μόλις συνειδητοποιήσετε τι τρώτε, θα αρχίσετε να κατανοείτε πώς θα βελτιώσετε τη διατροφή σας.

3. Καταστρώστε ένα σχέδιο

Πώς θα αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα, να τρώτε πρωινό κάθε ημέρα ή να πηγαίνετε για τρέξιμο πιο συχνά; Για να καταφέρετε να τηρήσετε τις υποσχέσεις στον εαυτό σας χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Για παράδειγμα: προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα για τα καθημερινά σας σνακ, βρώμη και γιαούρτι για ένα γρήγορο πρωινό και καθιερώστε το να πηγαίνετε για τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα. Έχοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά νου θα σας είναι πιο εύκλο να το τηρήσετε.

4. Θέστε ένα νέο μικρό στόχο κάθε εβδομάδα

Οι μικροί στόχοι θα οδηγήσουν τελικά σε μια σημαντική αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να τρώτε περισσότερα λαχανικά, πείτε στον εαυτό σας ότι θα δοκιμάζετε ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα έως ότου βρείτε μερικά που πραγματικά σας αρέσουν. Εναλλακτικά, αναζητήστε εύκολους τρόπους για να προσθέσετε μία ακόμη μερίδα λαχανικών στη διατροφή σας κάθε εβδομάδα μέχρι να επιτύχετε τον στόχο σας.

5. Να είστε ρεαλιστές

Μην περιμένετε πάρα πολλά από τον εαυτό σας πολύ σύντομα. Χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να γίνει συνήθεια κάθε νέα προσπάθεια. Η αργή και σταθερή πρόοδος κερδίζει τον αγώνα.

6. Εξασκηθείτε στη διαχείριση του στρες

Εστιάστε στην αντιμετώπιση του άγχους σας μέσω της γυμναστικής, της χαλάρωσης, του διαλογισμού ή όποιας μεθόδου λειτουργεί για εσάς, ώστε να μην επιστρέψετε στις κακές σας συνήθειες κατά τη διάρκεια περιόδων με στρες.