Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εμφάνιση των γνωστών ενοχλητικών εξανθημάτων στο δέρμα μας. Όταν το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας προκαλώντας ερεθισμό, κοκκινίλα και κνησμό στην περιοχή. Και οι αλλεργιογόνοι παράγοντες διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από τις δερματικές αλλεργίες; Και τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Τα πράγματα που τις προκαλούν είναι συγκεκριμένα

Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία είναι αμέτρητες. Από τα σαπούνια και τα μαλακτικά, μέχρι διάφορα μέταλλα και φυτά, τα περισσότερα πράγματα που μπορείτε να φανταστείτε έχουν προκαλέσει αλλεργία σε κάποιους ανθρώπους.

Δεν μπορούν να προκληθούν από φαρμακευτικές αλοιφές

Δυστυχώς, ακόμη και οι ίδιες οι αλοιφές που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τις αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν… αλλεργία. Μάλιστα ενδέχεται αρχικά να αισθανθείτε καλύτερα και έπειτα από λίγο να χειροτερέψετε ακόμη περισσότερο. Αν δείτε ότι η αλλεργία σας “φουντώνει” μετά τη χρήση τοπικού φαρμάκου, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Κάθε αλλεργία σε αντηλιακό οφείλεται στα συστατικά

Μπορεί να μην έχετε αλλεργία στις ίδιες τις ουσίες του αντηλιακού σας, αλλά στον συνδυασμό τους με την έκθεση στον ήλιο. Ναι, ξέρουμε, ακούγεται σαν να μην έχει διαφορά, όμως είναι σημαντικό να ξέρετε αν είστε ή δεν είστε αλλεργική στις συγκεκριμένες ουσίες.

Αποκλείεται να προκύψουν από χρήση αιθέριων ελαίων

Μεταξύ άλλων, το αιθέριο έλαιο από λιβάνι, λεβάντα, τεϊόδεντρο και μέντα μπορούν να δημιουργήσουν εξάνθημα σε αλλεργικά άτομα.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε τι φταίει

Σε αντίθεση με τις αλλεργίες στις τροφές, που ξεσπούν αμέσως μετά την κατανάλωση του “ένοχου” υλικού, οι δερματικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και δυο μέρες μετά την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Και υπενθυμίζουμε, οι ερεθιστικές ουσίες είναι αμέτρητες και διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Αν είχατε κάποια σχετική αλλεργία, θα το γνωρίζατε

Όχι απλώς δεν αποκλείεται να συναντήσετε μια ουσία για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας, αλλά ακόμη και το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε την τελευταία δεκαετία μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει αλλεργία, ακριβώς εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καιρό χρησιμοποιείτε ένα προϊόν, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξετε αλλεργία σε αυτό – και άπαξ και την αναπτύξετε, θα την έχετε για πάντα, καθώς το ανοσοποιητικό σας εκπαιδεύεται να αντιδρά σε αυτή.