Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα περισσότερα παιδιά αποκτούν ορισμένες ανασφάλειες. Το σώμα τους που αλλάζει, οι αυξημένες απαιτήσεις που έχουν οι μεγάλοι από εκείνα, ακόμη και οι μεταξύ τους σχέσεις που γίνονται πιο πολύπλοκες τα κάνει να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Ωστόσο, έχουν ανάγκη από αυτοπεποίθηση προκειμένου να κάνουν σωστές επιλογές και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες ή ψυχοφθόρες καταστάσεις. Παράλληλα, η καλή σχέση με τον εαυτό τους, τους βοηθά να παραμένουν αισιόδοξοι και να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους με ενθουσιασμό – άρα και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Αντιθέτως, η απουσία της συνδέεται με χαμηλές σχολικές επιδόσεις, αλλά και με την τάση να παρασύρονται από τους συνομήλικούς τους.

Πώς θα τα βοηθήσουμε;

Με πρακτικές λύσεις

Μην του λέτε απλώς ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αναφερθείτε στις συγκεκριμένες δεξιότητες ή ταλέντα που θα το βοηθήσουν και σχεδιάστε μαζί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να πετύχει τους στόχους του.

Αφήνοντας χώρο για πειράματα

Ακόμη και αν μια δραστηριότητα σας ακούγεται περιττή ή δεν είναι του γούστου σας, αν δεν το εκθέτει σε κινδύνους, δεν υπάρχει λόγος να την απορρίπτετε. Μπορεί στο τέλος να την εγκαταλείψει, όμως και μόνο το γεγονός ότι αισθάνεται ελεύθερο να δοκιμάσει νέα πράγματα θα το γεμίσει σιγουριά.

Επιτρέποντας τα λάθη

Όταν είμαστε επικριτικοί προς τις αποτυχίες των παιδιών μας, συχνά τους κόβουμε τα φτερά και τα αποτρέπουμε από το να τολμήσουν καινούργια πράγματα. Έτσι, ενώ προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε καταλήγουμε να τους βάζουμε εμπόδια.

Δίνοντας σημασία στην προσπάθεια

Μπορεί να μην πήρε καλό βαθμό στο διαγώνισμα των μαθηματικών, αν όμως ξέρετε πως αφιέρωσε αρκετές ώρες στη μελέτη, μην παραλείψετε να το επιβραβεύσετε για την προσπάθεια. Άλλωστε σε κάθε τομέα της ζωής μας, ο κόπος μας δεν φέρνει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ξέροντας ότι είστε περήφανοι για την προσπάθειά του, είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να την καταβάλλει.