Υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα. Συχνά είναι ακραίες και αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών. Σίγουρα έχετε δει κατά καιρούς διάφορες fad diets να γίνονται μόδα και είναι πιθανό να έχετε δοκιμάσει μία (ή δύο ή περισσότερες) κάποια στιγμή. Ακόμη κι αν δεχτούμε το γεγονός ότι οι αυστηρές δίαιτες μπορούν να λειτουργήσουν για ορισμένους ανθρώπους, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι έστω κι αν καταφέρει κανείς να βγάλει τους υδατάνθρακες  από τη διατροφή του, δεν πρόκειται να υιοθετήσει αυτή τη διατροφική επιλογή για όλη του τη ζωή. Το βασικό πρόβλημα, με λίγα λόγια, είναι η βιωσιμότητα των προγραμμάτων αυτών.

Επιπλέον, αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο δε λειτουργεί απαραίτητα για ένα άλλο. Είναι εξαιρετικά απίθανο ένα πρόγραμμα διατροφής να είναι ιδανικό για εσάς, την αδερφή σας, τον γείτονά σας και τον συζυγό σας. Η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, το φύλο και η ηλικία είναι μερικοί παράγοντες που καθιστούν την απώλεια βάρους μια εξατομικευμένη διαδικασία.

Γίνεται να χάσω βάρος χωρίς να ξεκινήσω δίαιτα;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όσο βαρετή κι αν σας ακούγεται, είναι ένας πολύ πιο βιώσιμος και διαχειρίσιμος τρόπος για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές για να κάνετε την υγιεινή διατροφή διασκεδαστική και βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

*Μη μένετε νηστικοί για πολλές ώρες

Όταν περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να καταναλώνετε θερμίδες, το σάκχαρο στο αίμα σας μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως ζάλη και κόπωση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη. Είναι επίσης εύκολο να μεταβείτε από το ένα άκρο (ακραία πείνα) στο άλλο (υπερφαγία) εάν συνηθίσετε να αγνοείτε τα σήματα πείνας που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Στόχος είναι να τρώτε γεύματα και σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα και να συμπεριλαμβάνετε έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό για περισσότερη ώρα.

*Εντάξτε στη διατροφή σας φυτικές ίνες

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά οφέλη τους στην υγεία, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες. Επιλέξτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που ωφελούν τη συνολική υγεία, ενώ παράλληλα μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

*Καταναλώστε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Οι ισχυρισμοί ότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αδυνάτισμα βασίζονται στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από το στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα να σας παρέχουν ενέργεια, αλλά να σας κάνουν επίσης να πεινάτε μετά από λίγο. Ειδικά όταν η κατανάλωση πρωτεϊνών συνδυάζεται με τη γυμναστική, τότε αυξάνεται η μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση οι ημερήσιες καύσεις του οργανισμού. Το γεγονός πως ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα μικροθρεπτικά συστατικά, φαίνεται να επηρεάζει λιγότερο το αδυνάτισμα. Το αυγό, το στήθος κοτόπουλου, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, η κινόα, το τυρί κότατζ, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, η βρώμη και ο τόνος είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

*Μείνετε μακριά από τα πρόσθετα σάκχαρα…

Αυτό μπορεί να είναι προφανές, όμως η ζάχαρη συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των τροφίμων, παίρνοντας πολλά διαφορετικά ονόματα. Η πρόσθετη ζάχαρη είναι ο κύριος λόγος που τα συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα (κέτσαπ, δημητριακά, ακόμη και ψωμί του σάντουιτς) έχουν πολλές θερμίδες. Το σώμα μας διασπά γρήγορα τα πρόσθετα σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα μας και στη συνέχεια να πέφτει επίσης απότομα. Έτσι, μένουμε αφενός χωρίς ενέργεια, αφετέρου με την επιθυμία να καταναλώσυμε περισσότερη ζάχαρη. Ξεκινήστε να βγάζετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας πίνοντας τον καφέ σας σκέτο και αντικαθιστώντας τα γλυκά με φρούτα.

*…και το αλκοόλ

Με 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ είναι η δεύτερη πιο πλούσια πηγή θερμίδων. Σκεφτείτε ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες έχουν 4 θερμίδες. Αν και μπορεί να μην είστε πρόθυμοι να βγάλετε τελείως το αλκοόλ από τη ζωή σας, τουλάχιστον μπορείτε να είστε πιο προσεκτική στην ποσότητα που καταναλώνετε, αλλά και στο είδος ποτού που επίλεγετε. Προτιμήστε, λοιπόν, κρασί αντί για κοκτέιλ και φροντίστε να πίνετε  ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό για να παραμείνετε ενυδατωμένη.