Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Όλοι ζηλεύουμε. Για την ακρίβεια, όλοι έχουμε στιγμές πλήρους παραλογισμού, κατά τις οποίες ένα μήνυμα που μένει αναπάντητο για δύο ώρες συνεπάγεται ότι ο σύντροφός μας έχει εμπλακεί σε κάποιο είδος ρωμαϊκού οργίου. Οι περισσότεροι, όμως, έχουμε την ικανότητα να συνειδητοποιούμε την ίδια στιγμή ότι αυτά που σκεφτόμαστε σίγουρα απέχουν τρομερά από την πραγματικότητα, να τα συγκρατούμε και έπειτα να γελάμε με τον εαυτό μας. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για όλους. Πολλές φορές η ζήλια μπορεί να γίνει από ενοχλητική έως και τοξική και να οδηγήσει στη διάλυση της σχέσης. Τι είναι, όμως, αυτό που την προκαλεί;

Ανασφάλεια

Δεν ζηλεύει επειδή του κάνατε κάτι – ή επειδή ο οποιοσδήποτε άλλος του έκανε κάτι. Ζηλεύει επειδή ο ίδιος αισθάνεται για κάποιο λόγο ανεπαρκής. Ίσως να βοηθούσε την κατάσταση, αν φροντίζατε να είστε πάντα συνεπής προς τις υποσχέσεις σας, δείχνοντάς του ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

Παιδικά τραύματα

Δυστυχώς, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι να επαναλαμβάνουν τα τοξικά μοτίβα που παρατηρούσαν ως παιδιά στη σχέση των γονιών τους.

Κακές εμπειρίες

Φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο όλα να ξεκινούν από μια πρόσφατη περίπτωση απιστίας ή άλλου είδους εξαπάτησης στο πλαίσιο μιας προηγούμενης σχέσης. Και προφανώς, αυτό γίνεται ακόμη πιο πιθανό αν είστε εσείς εκείνη που τον απατήσατε. Ίσως δεν σας έχει συγχωρήσει ακόμη.

Άμυνες

Είναι ερωτευμένος μαζί σας, και φοβάται ότι αν δεν υψώσει τείχη θα πληγωθεί. Αυτή η διαδικασία δεν είναι συνειδητή, είναι όμως εξαιρετικά συνηθισμένη μεταξύ των ανδρών.

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του, δείχνοντάς του ότι μπορεί να στηρίζεται στις δεσμεύσεις σας. Όμως, αν η ζήλια του γίνεται υπερβολικά καταπιεστική ή αν έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια επιθετικότητας, πιθανότατα είναι καιρός να δώσετε τέλος στη σχέση.