Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ωστόσο μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism υποστηρίζει ότι για να χάσετε βάρος δεν αρκεί απλώς να τρώτε το πρωί, αλλά ότι πρέπει να έχετε ένα πλούσιο πρωινό.

Η έρευνα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 16 νεαρούς άνδρες συμμετέχοντες για δύο τριήμερες περιόδους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, οι άντρες έτρωγαν ένα μεγάλο πρωινό, ένα μεσημεριανό γεύμα κανονικού μεγέθους και ένα μικρό δείπνο, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου έτρωγαν ένα μικρό πρωινό, μεσημεριανό γεύμα κανονικού μεγέθους και ένα μεγάλο δείπνο.

Οι ερευνητές έλαβαν αρκετά μέτρα για να εξασφαλίσουν πιο ακριβή αποτελέσματα: οι συμμετέχοντες έμειναν στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια του πειράματος και όλοι έφαγαν το ίδιο φαγητό. Ακολούθησαν επίσης το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και τους είπαν να αποφύγουν την άσκηση.

Κατά τη διάρκεια κάθε τριήμερης περιόδου, οι ερευνητές μετρούσαν το σάκχαρο στο αίμα των συμμετεχόντων, τις συγκεντρώσεις ινσουλίνης και την επιθυμία τους για γλυκά. Εξέτασαν επίσης τα ποσοστά τροφογενούς θερμογένεσης (DIT) μετά από κάθε γεύμα.

«Η τροφογενής θερμογένεση αναφέρεται στην ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη των τροφίμων», εξηγεί η Amanda Baker Lemein, RD. Με άλλα λόγια, είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα σας μόνο με την πέψη των τροφίμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η DIT ήταν γενικά 2,5 φορές υψηλότερη μετά το πρωινό από ό, τι μετά το δείπνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εάν πρόκειται να καταναλώσετε ένα γεύμα με πολλές θερμίδες, θα ήταν καλύτερα να το κάνετε το πρωί παρά το βράδυ.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η DIT δεν έχει τεράστια επίδραση στη συνολική καύση θερμίδων – οι περισσότερες μελέτες εκτιμούν περίπου 5-15%», λέει η Baker Lemein. Επομένως, αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, απλά και μόνο μετατοπίζοντας τις περισσότερες θερμίδες που τρώτε στο πρωινό σας, δεν πρόκειται να δείτε μεγάλη πρόοδο.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος που ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να είναι καλύτερο από ένα πλούσιο δείπνο: τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι οι αιχμές της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα δεν ήταν τόσο υψηλές με ένα πλούσιο πρωινό όσο με ένα πλούσιο δείπνο. «Είναι κατανοητό ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες από ό, τι αργά το βράδυ, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται νωρίτερα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια αντί να αποθηκευτούν», εξηγεί η Liz Wyosnick, RD. «Υπάρχουν επίσης πολλές ενδείξεις ότι η παράλειψη του πρωινού ή η πρόσληψη λίγων θερμίδων κατά το πρώτο μισό της ημέρας, μπορεί να οδηγήσει σε υπεραντιστάθμιση κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, πράγμα το οποίο, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή του γεύματος, μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη πρόσληψη και αποθήκευση θερμίδων. »

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες λιγούρες, ειδικά για γλυκά, τις ημέρες που έτρωγαν μικρότερο πρωινό. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε αργότερα την ίδια ημέρα αν επιλέξετε ένα πλούσιο πρωινό.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης είναι πολύ μικρό (16 υγιείς νεαροί άνδρες), πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην έχουν εφαρμογή  στον γενικό πληθυσμό. «Ωστόσο, έχω διαπιστώσει ότι όσοι πελάτες μου τρώνε πρωινό χάνουν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε», ισχυρίζεται η Baker Lemein.

Η ποιότητα μετράει

«Το πλούσιο πρωινό δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο, ειδικά αν αποτελείται από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», επισημαίνει η Kristian Morey, RD. Αν σκοπός σας είναι να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό το πρωινό σας να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και φτωχό σε ζάχαρη.