Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλουμε να γίνουμε πιο αποφασιστικοί. Από τη μία πλευρά, πολλές φορές στη ζωή μας είναι πραγματικά αναγκαίο να καταλήξουμε γρήγορα στο σωστό συμπέρασμα και να αναλάβουμε δράση, ώστε να δώσουμε έγκαιρα λύση στα προβλήματά μας. Από την άλλη, συνήθως η αναποφασιστικότητα είναι ένδειξη άγχους, είτε γιατί φοβόμαστε να πάρουμε μια λάθος απόφαση, είτε επειδή η ίδια η καθυστέρηση επιτρέπει στο πρόβλημα να μεγαλώσει πριν αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε. Αν θέσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό μας, ενδέχεται να καταφέρουμε να πάρουμε τη σωστή απόφαση σε ελάχιστο χρόνο.

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

Ορισμένες καταστάσεις που μας πιέζουν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπεραναλύουμε ένα τραυματικό περιστατικό από το παρελθόν μας. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαγράψουμε κάτι που έχει συμβεί, κινούμαστε με πιο γρήγορα και στερεά βήματα προς την αποδοχή του και κάνουμε ένα δώρο στην ψυχική μας υγεία.

Αυτά που σκέφτεστε σας βοηθούν να βρείτε τη λύση;

Ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημα είναι πως ο σύντροφός σας απίστησε. Από την πλευρά σας μπορείτε είτε να τον συγχωρήσετε, είτε να τον χωρίσετε, είτε να συμφωνήσετε ότι θα προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε μαζί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρετε. Αν εσείς έχετε εστιάσει στο πόσο άδικο ήταν αυτό που σας έκανε ή στο τι σκεφτόταν εκείνη την ώρα, στην πραγματικότητα απλώς βασανίζετε τον εαυτό σας.

Κερδίζω κάτι με αυτές τις σκέψεις;

Η ανάλυση ενός θέματος μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη αν αναζητάτε μια εναλλακτική προσέγγιση ή λύση. Αν όμως απλώς μπλέκεστε σε μοτίβα καταστροφολογικής σκέψης, εντέλει απλώς επιβαρύνετε την ψυχολογία σας, χωρίς το παραμικρό κέρδος.