Υπάρχουν αμέτρητα προγράμματα γυμναστικής στο Διαδίκτυο που υπόσχονται να μεταμορφώσουν το σώμα σας και η αλήθεια είναι πώς κάθε είδος γυμναστικής μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, υπό την προϋπόθεση ότι είστε πιστοί σε αυτό. Σίγουρα γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να δείτε την επιθυμητή διαφορά επειδή γυμναστήκατε 5 φορές.

Ωστόσο, πέρα από την επιμονή και την αφοσίωση που απαιτείται από εσάς, είναι σημαντικό να ξέρετε και ποιες ασκήσεις πρέπει να εκτελείτε προκειμένου να στοχεύσετε σε εκείνη την περιοχή του σώματός σας που θέλετε να τονώσετε.

Έτσι λοιπόν αν το ζητούμενο είναι να σμιλέψετε τους γλουτούς σας και τα πόδια σας, η νούμερο 1 άσκηση που χρειάζεστε είναι τα squats (καθίσματα). Και ενώ μπορεί να σας φαίνεται μια αρκετά απλή άσκηση, οι περισσότεροι την εκτελούν λανθασμένα με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τον σκελετό τους και να μη βλέπουν αποτέλεσμα.

Λάθος 1ο – Τα γόνατά σας δεν είναι σε σωστή θέση

Ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος είναι όταν σκύβετε, τα γόνατά σας να κλίνουν προς τα μέσα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Προσπαθήστε να ελέγχετε ότι τα γόνατά σας σχηματίζουν ορθή γωνία καθώς και ότι είναι στην ίδια νοητή ευθεία με τις μύτες των παπουτσιών σας.

Λάθος 2ο – Ο κορμός σας δεν είναι σε σωστή θέση

Προκειμένου να μην επιβαρύνετε τη μέση σας είνα σημαντικό το στέρνο σας και γενικότερα ο κορμός σας να μη σκύβει μπροστά, αλλά σε κάθετη θέση. Αν κάνετε squats με βάρη, δοκιμάστε αρχικά να μειώσετε το βάρος που σηκώνετε.

Λάθος 3ο – Στηρίζεστε στα δάχτυλα των ποδιών σας και όχι στις φτέρνες σας

Όταν στηρίζετε το βάρος σας στα δάχτυλα των ποδιών σας δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε αποτελεσματικά την άσκηση. Αντιθέτως, όταν στηρίζεστε στις φτέρνες σας ενεργοποιείτε πιο εύκολα τις σωστές μυϊκές ομάδες και δεν επιβαρύνετε τα γόνατά σας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γυμναστές ενθαρρύνουν τους ασκούμενους να στηρίζουν το βάρος τους στο πίσω μέρος της φτέρνας τους όταν κάνουν squats.