Ο νέος κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στην ζωής μας και μαζί του έχει φέρει και την χρήση μάσκας, η οποία θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, σε συνδυασμό πάντα με την φυσική απόσταση και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Αυτό, διότι η χρήση της συγκρατεί τα σταγονίδια, που μπορεί να εκτοξευθούν από το στόμα ενός ασθενούς κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα, μειώνοντας αποτελεσματικά την διασπορά της λοίμωξης. Βασικός στόχος, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, είναι να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον, καθώς υπάρχει πιθανότητα να φέρει κανείς τον ιό ασυμπτωματικά. Ωστόσο, για να παραμείνουμε ασφαλείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που την χειριζόμαστε και την φοράμε.

Τα βήματα της ασφάλειας

  • Για να την βάλετε:

Προκειμένου η μάσκα να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να χειρίζεστε και με ασφάλεια. Ξεκινήστε, συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή και αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, πριν φορέσετε την μάσκα αλλά και αφού την αφαιρέσετε. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, η μάσκα να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι, χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου. Στην περίπτωση που η μάσκα σας έχει μεταλλικό έλασμα, πιέστε το απαλά γύρω από την ράχη της μύτης για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Επίσης είναι σημαντικό να μην αγγίζετε την εξωτερική μεριά της μάσκας όταν την φοράτε, καθώς μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάχτυλά σας.

  • Για να την αφαιρέσετε:

Για να αφαιρέσετε την μάσκα σας, πιάστε μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και έπειτα από πάνω. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρέστε την πιάνοντας ταυτόχρονα τους βραχίονες. Είναι σημαντικό να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται μολυσμένο. Πετάτε την μάσκα αμέσως μετά την χρήση της, κρατώντας την από τα κορδόνια ή τους βραχίονες. Εάν πρόκειται για μάσκα πολλαπλών χρήσεων, πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας ένα κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία εξήντα βαθμών.

Πότε χρειαζόμαστε την μάσκα;

Η χρήση της μάσκας συστήνεται όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους ή και κλειστούς χώρους, όπως είναι τα εμπορικά καταστήματα, όταν μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους κι ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα ή και με το κοινό και όταν μπαίνουμε σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συνήθειες κατηγορίες μασκών περιλαμβάνουν την κλασική χειρουργική μάσκα, που χρησιμοποιείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και την μη χειρουργική υφασμάτινη μάσκα, που χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό. Η  χρήση της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, με ή και χωρίς βαλβίδα, δεν συνιστάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να χρησιμοποιείται από το κοινό, καθώς δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων από το άτομο που την φορά.

Ακολουθήστε το στο Google News