Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αποφασίζουν να χάσουν βάρος επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Ενώ η εξασφάλιση καθημερινού θερμιδικού ελλείμματος (όταν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας) είναι βασική προϋπόθεση για την απώλεια βάρους, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τον ύπνο σας και την ψυχολογική σας κατάσταση, που μπορεί να σας κρατούν πίσω. Επομένως, αν η ζυγαριά έχει κολλήσει παρά το γεγονός ότι φαίνεται να τα κάνετε όλα σωστά, μάθετε ποιες συνήθειες μπορεί να σαμποτάρουν το αδυνάτισμά σας.

*Παραλείπετε το πρωινό

Αργήσατε να ξυπνήσετε, έπρεπε να πάτε γρήγορα τα παιδιά στο σχολείο, είχατε ένα σημαντικό meeting στη δουλειά και δεν είχατε όρεξη για φαγητό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που παραλείπετε το πρωινό γεύμα, καταλήγετε να δυσκολεύετε την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα σχετικά με το αν το πρωινό είναι πράγματι τόσο απαραίτητο καταλήγει σε αντικρουόμενα μεταξύ τους συμπεράσματα, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν εννοούμε να φάτε κρουασάν και μπισκότα για πρωινό, αλλά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, π.χ. βρώμη με γιαούρτι ή ομελέτα με μανιτάρια και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, ώστε να μείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

*Δεν κοιμάστε επαρκώς

Η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο τη διατροφή και την άσκηση και πιθανότατα έχετε ακούσει για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την όρεξή σας για φαγητό και κατ’ επέκταση το βάρος σας. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας σας και κάπως έτσι καταλήγετε να αναζητάτε ένα ζαχαρούχο σνακ πιο συχνά. Φυσικά, το να εφαρμόζουμε τις συμβουλές των ειδικών στον ύπνο (εξασφάλιση ενός δροσερού υπνοδωματίου, αποφυγή των οθονών πριν τον ύπνο) είναι σημαντικό, αλλά πιθανότατα δεν έχετε σκεφτεί πώς τα επίπεδα μαγνησίου σας παίζουν ρόλο στον ύπνο σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα αυτού του ζωτικής σημασίας μετάλλου, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου τους. Σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο στη διατροφή σας, όπως αμύγδαλα, μπανάνες, τόφου και μπρόκολο.

*Έχετε τη λογική «όλα ή τίποτα»

Αν πνίγεστε σε μια θάλασσα ενοχών για το brownie που μόλις φάγατε, να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε, αφού κανένα φαγητό δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση βάρους. Συχνά, το γεγονός ότι πιστεύετε πως χαλάσατε τη δίαιτά σας μπορεί να σας οδηγήσει στο να φάτε περισσότερο από όσο πεινάτε, έχοντας στο μυαλό σας ότι θα ξανααρχίσετε τη δίαιτα την επόμενη ημέρα. Προσπαθήστε να αφήσετε πίσω σας τη λογική «όλα ή τίποτα» και να εστιάσετε σε μια στρατηγική 80/20, όπου απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές το 20% του χρόνου. Έτσι, θα έχετε μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη διατροφή.

*Αγνοείτε τα επίπεδα του άγχους σας

Για πολλούς από εμάς, η ανταπόκριση στο άγχος σημαίνει να τρώμε πατατάκια ενώ παρακολουθούμε την αγαπημένη μας σειρά. Ενώ αυτή η πρακτική είναι εντάξει μερικές φορές, είναι σημαντικό να έχετε υγιείς διεξόδους που δεν σχετίζονται με τη διατροφή για να μειώσετε το στρες που βιώνετε. Παράλληλα, το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό σας και κατ’ επέκταση να εμποδίσει περαιτέρω τη δυνατότητά σας να χάσετε βάρος. Χρήσιμοι τρόποι για μετριάσετε το άγχος σας είναι ένας περίπατος στο πάρκο, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένα τηλεφώνημα σε έναν καλό σας φίλο.

*Βασίζεστε σε ακραίες, στερητικές δίαιτες

Η διατήρηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος είναι κάτι το οποίο πρέπει να εντάξετε μόνιμα στον τρόπο ζωής σας, όχι μια προσωρινή ανάγκη. Για παράδειγμα, αν αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας μέχρι να αδυνατίσετε, στη συνέχεια θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε, αφού δε γίνεται να περάσετε όλη σας τη ζωή χωρίς να τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά. Μία ακραία, περιοριστική δίαιτα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και μπορεί να στερήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό σας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας και μειώνοντας τα επίπεδα ενέργειάς σας.

*Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος. Έχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Ως γνωστόν, η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων είναι αυτή που οδηγεί σε μειωμένο βάρος.