Πράγματι, το να ευχαριστείτε τους ανθρώπους γύρω σας, τους φίλους, την οικογένεια ή τους συνεργάτες σας, δεν μοιάζει με κακή ιδέα, αφού σε τελική ανάλυση απλά δείχνετε καλοσύνη και καλή θέληση, βοηθώντας τους σε οτιδήποτε χρειαστούν. Ωστόσο, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που απλώς βοηθά και σε κάποιον που διαρκώς προσπαθεί για την ευτυχία των άλλων. Η διαρκής αυτή προσπάθεια ξεπερνά την απλή καλοσύνη και περιλαμβάνει την επεξεργασία ή ακόμα και την αλλαγή λέξεων, φράσεων ή και συμπεριφορών ώστε να λειτουργούν υπέρ των συναισθημάτων ή των αντιδράσεων ενός άλλου ατόμου. Μπορεί ακόμα και να καταβάλλετε υπεράνθρωπη προσπάθεια, ξεχνώντας τα δικά σας πλάνα και αφιερώνοντας τον πολύτιμό σας χρόνο μόνο στα άτομα γύρω σας. Τότε η επιθυμία μας να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας γίνεται επιζήμια για τον εαυτό μας και ενδεχομένως για τις σχέσεις μας, καθώς επιτρέπουμε στις επιθυμίες άλλων να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις δικές μας ανάγκες.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Αν ακόμα δεν μπορείτε να διαπιστώσετε αν πρόκειται για απλή καλοσύνη ή για κάτι εντελώς διαφορετικό, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να μας προειδοποιήσουν. Αυτά περιλαμβάνουν:

*Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι άνθρωποι που τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επιθυμίες των άλλων παρά για τις δικές τους ανάγκες, συνήθως αντιμετωπίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αντλούν την αυτοεκτίμησή τους από τους γύρω τους. Ενδεχομένως να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται μόνο όταν είναι χρήσιμοι και να χρειάζονται τον έπαινο ή την επιβράβευση για να αισθανθούν καλά.

*Ανάγκη για αποδοχή

Τα άτομα που θέλουν να ευχαριστούν τους γύρω τους συνέχεια, περνούν πολύ χρόνο ανησυχώντας για μια πιθανή απόρριψη. Αυτές οι ανησυχίες συχνά οδηγούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, που υλοποιούνται ακριβώς για να παραμείνουν οι άνθρωποι γύρω του ευχαριστημένοι, διατηρώντας την αποδοχή και μειώνοντας τις πιθανότητες για μια ενδεχόμενη απόρριψη.

*Δυσκολία στο «όχι»

Τα άτομα που δυσκολεύονται να πουν όχι, συνήθως έχουν την τάση να θέλουν να διατηρήσουν τους πάντες ευχαριστημένους, ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό. Το να συμφωνήσετε να κάνετε αυτό που σας ζητούν, μπορεί να φαίνεται η ασφαλέστερη επιλογή, τι γίνεται όμως όταν οι υποχρεώσεις σας δεν μπορούν να υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων που μπορεί να σας έχουν θέσει; Γίνεται κατανοητό ότι όχι μόνο παραμερίζονται οι προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες σας αλλά πιθανότατα διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα γεμάτο από υποχρεώσεις, κάτι που δεν θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να ανακτήσετε την πολύτιμη ενέργειά σας για την επόμενη ημέρα.

*Σε όλα «ναι»

Η ευελιξία συνήθως αποτελεί έναν γρήγορο και άμεσο τρόπο για κερδίσει κανείς την έγκριση. Όταν κανείς τείνει να συμφωνεί γρήγορα και με οτιδήποτε ακούσει, ακόμα και αν δεν συμφωνεί πραγματικά, μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη ότι καταβάλλει υπερ-προσπάθεια για τους γύρω του, αγνοώντας τις δικές του ανάγκες ή επιθυμίες.