Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν δύο από τα μυστικά της μακροζωίας, τα οποία, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος και την κοινωνική δραστηριότητα καθ’όλη την διάρκεια της ζωής και ειδικότερα κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης ηλικίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Yoram Barak, σύμβουλος ψυχοθεραπευτής, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι άνθρωποι μπορεί να ελέγξουν ή τουλάχιστον να επηρεάσουν θετικά την διαδικασία γήρανσης. «Η αποχή από το κάπνισμα και η δέσμευση διατήρησης της κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί την καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για να την καλύτερη γήρανση» υποστηρίζει.

Κοινωνικότητα, η καλύτερη επένδυση

Τα άτομα με κοινωνική δραστηριότητα, τείνουν να επεκτείνουν τις σχέσεις τους πέρα από την οικογένειά τους, διαμορφώνοντας φιλίες με άλλα άτομα που γνωρίζουν και αλληλεπιδρώντας μαζί τους είτε μέσων επισκέψεων είτε μέσων κοινών δραστηριοτήτων. Μαζί με τον συνάδελφο καθηγητή Paul Glue, από το τμήμα Psychological Medicine και η Δρ. Sharon Leitch από το τμήμα General Practice and Rural Health διερεύνησαν τους παράγοντες που σχετίζονται με την εξαιρετικά επιτυχημένη γήρανση. «Αυτό το κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε μερικές γενικές οδηγίες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μεγαλώνουν καλά και ποιοτικά» δηλώνουν.

Υψηλή σωματική δραστηριότητα, χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία όπως και συμβάλλει στην διάρκεια ζωής, αλλά σε αυτήν την μελέτη οι περισσότεροι συμμετέχοντες εμφάνισαν παρόμοιο προφίλ σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, μεταξύ των συμμετεχόντων, οι ομάδες με την υψηλότερη σωματική δραστηριότητα αντιμετώπιζαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, το χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Γενετικοί παράγοντες, ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες και επιμέρους χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής μελετήθηκαν στην προσπάθεια εντοπισμού πιθανών στοιχείων που δύναται να συμβάλλουν στην μακροζωία.