Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την συνολική εικόνα της υγείας, αφού έχει σημαντικές επιδράσεις σε πολλά από τα συστήματα του οργανισμού. Σε αντίθεση με άλλες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα περιλαμβάνει έναν υποδοχέα για αυτήν. Το ανθρώπινο σώμα την παράγει συγκεκριμένα από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρά τα γνωστά της οφέλη για την υγεί, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι αρκετά συχνή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι εμφανίζουν ανεπάρκεια, μιας και τα συμπτώματα της τείνουν να είναι αρκετά ήπια. Μπορεί μάλιστα, να μην τα αναγνωρίζουν εύκολα, ακόμα και αν επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητά, μειώνοντας την ποιότητα ζωής. Μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια, περιλαμβάνουν:

1. Αρρωσταίνετε συχνά

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης D είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια, που προκαλούν ασθένειες. Αλληλεπιδρά, συγκεκριμένα, άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Στην περίπτωση που αρρωσταίνετε συχνά, εξαιτίας κρυολογήματος ή γρίπης, μπορεί να «ευθύνονται» τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μάλιστα, μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει την σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα.

2. Αισθάνεστε έντονη εξάντληση

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι μία από αυτές. Το διαρκές αίσθημα της εξάντλησης μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό, ειδικά στην περίπτωση που δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας καθημερινά. Συνήθως παραβλέπετε ως πιθανή αιτία, ωστόσο επιστημονικά δεδομένα έχουν διαπιστώσει την σύνδεση της έντονης εξάντλησης και της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D.

3. Πόνος στα οστά και στην μέση

Η βιταμίνη D βοηθά στην διατήρηση της υγείας των οστών με ποικίλους τρόπους, όπως η βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου στο σώμα. Ο πόνος στα όσα ή και στην μέση μπορεί να αποτελεί ένα από τα σημάδια ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης D, αφού σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει παρατηρηθεί η σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του χρόνιου πόνου στην μέση. Στα πλαίσια διαφορετικής μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εμφάνιζαν ανεπάρκεια αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες πόνου στην μέση, που μπορεί ακόμα και να περιόριζε τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

4. Μυϊκός πόνος

Οι αιτίες πίσω από τους μυϊκούς πόνους είναι πολλές και ορισμένες φορές δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές ενδείξεις, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή αιτία μυϊκού πόνου σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποδοχέας της βιταμίνης D υπάρχει σε νευρικά κύτταρα, τα οποία «αισθάνονται» το πόνο και στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια στον εγκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, με τους περισσότερους να μην την αντιλαμβάνονται, καθώς τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια. Όπως και να έχει μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας φυσικά, αυξάνοντας την έκθεση στον ήλιο, αφού έχετε την κατάλληλη αντηλιακή προστασία και επιλέγοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τα ψάρια ή τα ενισχυμένα γαλακτομικά προϊόντα.