Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Physiology τονίζει ότι αρκούν δώδεκα βδομάδες παθητικού τεντώματος για να συμβάλλουν στην βελτίωση της ροής του αίματος, διευκολύνοντας την διαστολή των αρτηριών και μειώνοντας την δυσκαμψία τους. Το παθητικό τέντωμα διαφέρει από το ενεργό, με το πρώτο να περιλαμβάνει μια εξωτερική δύναμη (ένα άλλο άτομο ή την βαρύτητα) να σας τεντώνει ενώ το ενεργό τέντωμα είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Αυξημένη ροή, μειωμένη δυσκαμψία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου διαχώρισαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου δεν υποβλήθηκε σε ασκήσεις stretching ενώ η πειραματική πραγματοποίησε τέντωμα ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα για το διάστημα των δώδεκα εβδομάδων. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του παθητικού τεντώματος στη ροή του αίματος τοπικά και στον άνω βραχίονα. Διαπίστωσαν ότι οι αρτηρίες τόσο στο κάτω μέρος του ποδιού όσο και στον άνω βραχίονα είχαν αυξημένη ροή αίματος και διαστολή όταν διεγείρονται, μαζί με μειωμένη δυσκαμψία. Οι δύο αυτές επιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαβήτη, καθώς χαρακτηρίζονται από αλλαγές στον έλεγχο της ροής του αίματος, λόγω του εξασθενημένου αγγειακού συστήματος.

Εάν αυτή η μελέτη επαναληφθεί σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν αγγειακές νόσους, τα στοιχεία θα μπορούσαν να υποδείξουν εάν αυτή η μέθοδος παθητικού τεντώματος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μέρος μιας νέας θεραπείας για την βελτίωση της αγγειακής υγείας και την μείωση του κινδύνου ασθενειών, ειδικά σε άτομα με χαμηλότερη κινητικότητα.

Οφέλη του stretching

Άλλα οφέλη του stretching για την υγεία μας, περιλαμβάνουν:

  • Την αύξηση του εύρους της κίνησης.
  • Την βελτίωση της στάσης του σώματος.
  • Την μείωση του άγχους.