Όταν σκεφτόμαστε τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς ή για να ενισχύσουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, οι περισσότεροι από εμάς στρεφόμαστε στην φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε άψογη φόρμα. Αν και αυτή η σκέψη είναι σωστή, τείνουμε να ξεχνάμε τον εγκέφαλο, που επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητά μας αλλά και την διάθεσή μας. Η καλή διάθεση, η ισχυρή συγκέντρωση και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό για να φέρουμε εις πέρας όλα όσα υπαγορεύει το… φορτωμένο μας πρόγραμμα. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε μια «ώθηση» στον εγκέφαλο.

Φυσικές στρατηγικές ενίσχυσης

Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να ενισχύσετε την καλή εγκεφαλική λειτουργία, περιλαμβάνουν:

*Προστασία από νευροτοξίνες

Από τα trans λιπαρά έως και τις τεχνητές γεύσεις ή τα τεχνητά χρώματα στα τρόφιμα, πολλές είναι οι χημικές ουσίες που μπορεί να δράσουν ως νευροτοξίνες, ως χημικές ουσίες δηλαδή που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, οι οποίες θα ήταν καλό να αποφεύγονται. Για αυτό θα ήταν καλό να διαβάζετε τις ταμπέλες, προτιμώντας τα φυσικά προϊόντα για ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας, από την διατροφή έως και τον καθαρισμό των χώρων του σπιτιού.

*Πιείτε το νερό σας

Το νερό είναι απαραίτητο για τις υγιείς γνωστικές λειτουργίες αλλά και την ισχυρή ψυχική υγεία. Η κατανάλωση άφθονου νερού καθημερινά διασφαλίζει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να εκτελέσουν σωστά τις πολλές και διαφορετικές τους λειτουργίες. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τείνουν να μπερδεύουν την δίψα με την πείνα. Αν παρατηρήσετε λοιπόν ότι πεινάτε αρκετά συχνά ή ακόμα κι αν δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από το τελευταίο σας γεύμα, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν φάτε, καθώς είναι πιθανό να συγχέετε το αίσθημα της πείνας με την ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση.

*Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά βοηθάει τον εγκέφαλο, καθώς χαρίζει απλόχερα πολλά θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Αν και υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ωφελούν την εγκεφαλική λειτουργία, τα καλύτερα περιλαμβάνουν τα φασόλια, που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με ενέργεια, τα παντζάρια, τα βατόμουρα, για την παροχή μαγγανίου, τους λιναρόσπορους, που είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύοντας την εγκεφαλική λειτουργία και τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Οι συνήθειες που ωφελούν τον εγκέφαλο

Ορισμένες πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα για να αναζωογονήσετε τον εγκέφαλό σας, δίνοντάς του μια πολύτιμη ενεργειακή «ώθηση» περιλαμβάνουν:

  • Κοιμηθείτε: Ο εγκέφαλος χρειάζεται τις πολύτιμες ώρες ενός ποιοτικού ύπνου για να επαναφορτιστεί. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε για τουλάχιστον οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ.
  • Παραμείνετε κοινωνικοί: Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να διατηρήσουμε όλες μας τις κοινωνικές επαφές, ωστόσο αξίζει τον κόπο, αφού η αλληλεπίδραση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με εκείνα τα οποία συμπαθούμε διεγείρει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, προωθώντας την καλή τους λειτουργία. Στο ίδιο πλαίσιο, μπορείτε να δοκιμάσετε την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή να θυμηθείτε κάποια την οποία ίσως και να… έχετε ξεχάσει, καθώς φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο.
  • Δοκιμάστε κάτι νέο: Πάρτε ένα νέο δρόμο για την δουλειά ή προετοιμάστε ένα φαγητό που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά για το βραδινό σας γεύμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες συνδέσεις στην εγκεφαλική περιοχή, γεγονός που ενισχύει την μνήμη.
  • Παίξτε παιχνίδια και παζλ για να ενισχύσετε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη, την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί πληροφορίες και τη συγκέντρωση. Για να μειώσετε τις πιθανότητες εξασθένισης της μνήμης μπορείτε να δοκιμάσετε να περπατάτε συχνότερα αλλά και να τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να παρέχετε απαραίτητα «καύσιμα» στον εγκέφαλό σας.