Ο καθορισμός και η επίτευξη ενός στόχου απαιτεί πολλά περισσότερα από τον απλό σχεδιασμό, καθώς υπάρχουν ορισμένες δεξιότητες που θα ήταν καλό να ενισχύσετε ή να βελτιώσετε για να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε από τον ξεκάθαρο και απλό ορισμό ενός στόχου και έπειτα να προχωρήσατε στην καταγραφή των βημάτων που θα χρειαστεί να κάνετε για να καταφέρετε να επιτύχετε. Μόλις θέσετε το σχέδιο σας σε εφαρμογή, τα επόμενα σημαντικά στοιχεία είναι η δέσμευση και η συγκέντρωσή σας στον σχέδιό σας. Φυσικά, κάπου ενδιάμεσα σε αυτά σημαντικό ρόλο παίζουν το κίνητρο και η ευελιξία. Μερικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε καλύτερα, περιλαμβάνουν:

*Δηλώστε τους στόχους σας θετικά

Όταν θέτετε έναν στόχο, προσπαθήστε να αποφύγετε τον πειρασμό να δηλώσετε την επιθυμία σας με αρνητικό τρόπο. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, πολλές είναι οι περιπτώσεις μέσα στην ημέρα που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αρνητικές εκφράσεις, που επηρεάζουν με την σειρά τους αρνητικά την ψυχολογία μας. Μια τέτοια περίπτωση σχετίζεται με την χρήση του «δεν» για αυτό και θα ήταν καλό να το αποφύγουμε, αντικαθιστώντας το με πιο θετικές φράσεις.

*Εστιάστε στην διαδικασία κι όχι στο αποτέλεσμα

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο αποτελεί συνήθως ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της επίτευξης ενός στόχου. Λόγω της φύσης τους, ξεκινάμε να θέτουμε στόχους έχοντας κατά νου το τελικό τους αποτέλεσμα ή την μορφή που θα έχει η καθημερινότητά μας, αφού τα καταφέρουμε. Ακόμα και αν αυτή η σκέψη είναι θετική, αμελούμε όλα όσα τείνουν να συμβαίνουν στο ενδιάμεσο, όσο δηλαδή προσπαθούμε. Ταυτόχρονα όταν εστιάζουμε στην διαδικασία, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον στόχο μας ανάλογα με τις ανάγκες ή τις επιθυμίες που μπορεί να αλλάξουν στο μεσοδιάστημα.

*Οραματιστείτε αυτό που θέλετε

Η οπτικοποίηση και η νοητική «προπόνηση» του νου διεγείρουν πολλά από τα ίδια νευρικά δίκτυα που συνδέουν τις προθέσεις του εγκεφάλου με το σώμα, οπότε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκπαιδεύσετε σωστά τις σκέψεις σας προτού αρχίσετε να ορίζετε τους στόχους σας. Καθώς φαντάζεστε ότι επιτυγχάνετε κάθε σας στόχο, γεμίζετε με θετική ενέργεια, ενισχύετε την καλή σας διάθεση και αυξάνετε τα εσωτερικά σας κίνητρα για να προσπαθήσετε περισσότερο, παρά τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο σας.

*Δώστε χώρο σε κάτι νέο

Θα ήταν καλό πριν ορίσετε ένα νέο στόχο, να κάνετε έναν απολογισμό με όλα όσα έχετε καταφέρει. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε όλα όσα δεν έχετε καταφέρει και είτε να καταστρώσετε ένα νέο πλάνο δράσης για να προσπαθήσετε ξανά είτε να αποδεχθείτε το γεγονός για να καταφέρετε να προχωρήσετε σε έναν νέο στόχο. Έτσι ουσιαστικά αφήνετε πίσω σας το «παλιό» και δίνετε χώρο σε κάτι καινούργιο. Ενώ πραγματοποιείτε αυτό το νοητικό decluttering μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεκαθαρίσετε και τα προσωπικά σας αντικείμενα ή τα ρούχα σας για να ανανεώσετε τον χώρο και την διάθεσή σας.