Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται μία παύση ή έστω ένα διάλειμμα ορισμένες φορές. Παραδόξως όμως πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν τον χρόνο των διακοπών τους ανεκμετάλλευτο, αφού δεν οργανώνουν δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνουν ή δεν τον αφιερώνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ άλλοι πάλι φαίνεται πώς δεν μπορούν να.. σταματήσουν να εστιάζουν είτε στην δουλειά είτε σε άλλες υποχρεώσεις της περιόδου. Είτε σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε μια μικρή καλοκαιρινή απόδραση είτε να παραμείνετε στην «βάση» σας είναι σημαντικό να κάνετε διάλειμμα κι όχι μόνο από την δουλειά αλλά και από την πιεστική ρουτίνα της καθημερινότητας και τις απαιτήσεις της, καθώς έτσι θα καταφέρετε να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του άγχους.

Γιατί είναι σημαντικές οι διακοπές;

Είναι καλό αρχικά να συνειδητοποιήσουμε πώς όταν κάνουμε διάλειμμα δεν αποφεύγουμε τις ευθύνες ή τις υποχρεώσεις μας αλλά πολύ περισσότερο φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να μπορούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα. Ταυτόχρονα με τις διακοπές μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα επίπεδα άγχους, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η αύξησή του μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις. Το σώμα είναι σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται σε σύντομες «εκρήξεις» άγχους, αλλά όταν το άγχος παρατείνεται και η απόκριση στο άγχος προκαλείται επανειλημμένα και σε τακτική βάση,όπως μπορεί να συμβεί σε ένα αγχωτικό περιβάλλον εργασίας, τότε εκδηλώνεται το χρόνιο άγχος, που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι, τα γαστρεντερικά προβλήματα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Από που «πηγάζουν» τα οφέλη των διακοπών;

Οι διακοπές ή ακόμα και τα πιο σύντομα διαλείμματα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς μας παρέχουν την δυνατότητα αν όχι σωματικής κυρίως ψυχολογικής αποστασιοποίησης από την ρουτίνα που έχουμε διαμορφώσει. Μας επιτρέπουν δηλαδή να χαλαρώσουμε και να δούμε το πρόγραμμά μας από μια διαφορετική οπτική γωνία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να δούμε τυχόν αστοχίες και να τις διορθώσουμε «επιστρέφοντας». Ταυτόχρονα, αισθανόμαστε λιγότερο άγχος αφού πλέον δεν βρισκόμαστε στο στρεσογόνο περιβάλλον και είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τα πράγματα καλύτερα και με ψυχραιμία. Οι διακοπές «διακόπτουν» τον κύκλο του άγχους και μας προσφέρουν πολύτιμο χρόνο ώστε να επαναφέρουμε τον εαυτό μας σωματικά αλλά και ψυχικά σε πιο υγιή επίπεδα.