Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά αν ο αριθμός των ποτών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες παρενέργειες. Το hangover αποτελεί ίσως την πιο συνηθισμένη, με συμπτώματα όπως το αίσθημα κόπωσης, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ζάλη, η δίψα και η ευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Αν και πολλά είναι τα «αντίδοτα» που προσφέρονται για άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα του hangover, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές και με επιστημονικά κριτήρια, που μπορείτε να δοκιμάσετε, σε περίπτωση που χρειαστούν. Αυτές περιλαμβάνουν:

*Φάτε ένα καλό πρωινό

Εάν θέλετε να καταπολεμήσετε το hangover, τότε ξεκινήστε παίρνοντας ένα πλούσιο πρωινό. Ένα καλό πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.Παρόλο που τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν αποτελούν απαραίτητα την αιτία του hangover, συχνά σχετίζονται με αυτό. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε ορισμένα συμπτώματα του hangover, όπως η ναυτία, το αίσθημα κόπωσης ή και η αδυναμία. Εκτός από την μείωση των συμπτωμάτων του hangover, το καλό πρωινό μπορεί να παρέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε.

*Κοιμηθείτε αρκετά

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου ενώ μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα και διάρκεια ύπνου για ορισμένα άτομα. Αν και οι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί αρχικά να προωθήσουν τον ύπνο, μελέτες αποδεικνύουν ότι υψηλότερες ποσότητες αλλά και χρόνια χρήση μπορεί τελικά να διαταράξει τα μοτίβα ύπνου. Η έλλειψη ύπνου ταυτόχρονα μπορεί να κάνει τα συμπτώματα του hangover ακόμη χειρότερα. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η ευερεθιστότητα είναι όλα συμπτώματα στέρησης που μπορούν να επιδεινωθούν από την έλλειψη ύπνου. Για αυτό είναι σημαντικό να κοιμηθείτε καλά, προκειμένου να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει για να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα.

*Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ποικιλοτρόπως. Πρώτον, το αλκοόλ έχει διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων, οδηγώντας σε απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών που απαιτούνται για την κανονική λειτουργία του οργανισμού. Δεύτερον, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν εμετό, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Αν και η αφυδάτωση δεν είναι η μόνη αιτία του hangover, συμβάλλει σε πολλά από τα συμπτώματά του, όπως η αυξημένη δίψα, το αίσθημα κόπωσης, η κεφαλαλγία και η ζάλη. Η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων από hangover και ακόμη και να τα αποτρέψει εντελώς. Όταν πίνετε αλκοόλ, ένας καλός κανόνας είναι η εναλλαγή μεταξύ ενός ποτηριού νερού και ενός ποτού. Αν και αυτό δεν θα αποτρέψει απαραίτητα την αφυδάτωση, μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε την πρόσληψη αλκοόλ.