Είτε ξεχάσατε να εφαρμόσετε αντηλιακό πριν περάσετε την ημέρα σας σε εξωτερικούς χώρους είτε γιατί δεν εφαρμόσατε επαρκή ποσότητα όσο βρισκόσασταν στην παραλία, το αποτέλεσμα πιθανότατα να είναι το ίδιο και να ισοδυναμεί με το ηλιακό έγκαυμα, που στην πραγματικότητα αποτελεί τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όταν το δέρμα εκτίθεται σε υπεριώδες φως, το σώμα παράγει μελανίνη, μια σκοτεινή χρωστική ουσία που παράγεται από τα κύτταρα του δέρματος, που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Βασική λειτουργία της μελανίνης είναι η προστασία του δέρματος ενώ η ποσότητα που παράγει κάθε άτομο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Για άτομα με λιγότερη μελανίνη, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πρήξιμο και το αίσθημα του πόνου κατά την αφή, επίσης γνωστά και ως έγκαυμα.

Τι θα ήταν καλό να γνωρίζετε

  • Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα: Ο τύπος του δέρματος καθορίζει την ευαισθησίας σας, με τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι τύποι δέρματος δεν μπορούν να καούν.
  • Ο παράγοντας του δείκτη UV διαδραματίζει σημαντικό ρόλο: Ο ήλιος ποικίλει σε ένταση ανάλογα με την εποχή, την ώρα της ημέρας και την γεωγραφική θέση. Ένας υψηλός δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας σημαίνει ότι το μη προστατευμένο δέρμα θα καεί πιο γρήγορα ή και πιο έντονα. Θα ήταν καλό να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί όταν ο ήλιος είναι ισχυρότερος αλλά να έχουμε κατά νου ότι ακόμα και αν ο δείκτης είναι χαμηλός, ο κίνδυνος παραμένει.
  • Μπορείτε να καείτε ακόμα και με συννεφιά: Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί ακόμα και όταν ο ήλιος δεν λάμπει, αφού μέχρι και το 80% των ακτίνων UV μπορεί να διεισδύσει στα σύννεφα.

Τα συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος

Τα συμπτώματα ενδεχομένως να ποικίλουν ανάλογα με την σοβαρότητα του εγκαύματος. Εάν αντιμετωπίζετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, τότε πιθανότατα το δέρμα σας να είναι κόκκινο και να πονάει στην αφή. Ένα μέτρια έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και το δέρμα να είναι ζεστό στην αφή. Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα από την άλλη έχει συνήθως έντονη ερυθρότητα και επώδυνες φουσκάλες. Μετά το έγκαυμα, το δέρμα σας πιθανότατα να ξεφλουδίσει, σημάδι που σας προειδοποιεί ότι το σώμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί. Θα ήταν καλό να μην προσπαθήσετε να ξεφλουδίσετε μόνοι σας την επιδερμίδα αλλά να το αφήσετε να γίνει φυσικά.

Πώς θα απαλλαγείτε φυσικά

Οι πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

  1. Δράστε γρήγορα για να μειώσετε την θερμοκρασία του

Εάν βρίσκεστε κοντά στην πισίνα, στην θάλασσα, κάντε μια γρήγορη βουτιά για να κρυώσετε το δέρμα σας αλλά μόνο για λίγα λεπτά για να μην παρατείνετε την έκθεση στον ήλιο. Έπειτα καλυφτείτε και αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Μπορείτε να συνεχίσετε να παγώνετε το έγκαυμα με κρύες κομπρέσες, μην εφαρμόσετε όμως πάγο απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα. Το δροσερό ντους για μερικά λεπτά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει αλλά αποφύγετε το σκληρό σαπούνι, καθώς μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.

  1. Ενυδάτωση, ενυδάτωση και πάλι ενυδάτωση

Όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική λοσιόν. Συνεχίστε την εφαρμογή και τις επόμενες ημέρες για να διατηρήσετε το καμένο ή ξεφλουδισμένο δέρμα υγρό, μειώνοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα και συμβάλλοντας στην επούλωση της επιδερμίδας.

  1. Αναπληρώστε τα υγρά σας

Τα εγκαύματα τείνουν να αντλούν υγρό προς την επιφάνεια της επιδερμίδας και μακριά από το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες αφυδάτωσης. Είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε πίνοντας επιπλέον υγρά, που θα βοηθήσουν και στην θεραπεία της επιδερμίδας.