Τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 συμπεριλαμβανομένου του πυρετού και του βήχα είναι παρόμοια με ένα πλήθος άλλων κοινών ασθενειών, όπως είναι το κρυολόγημα ή και η εποχική γρίπη. Με την περίοδο της γρίπης ειδικά να πλησιάζει, πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν ο πυρετός οφείλεται στον κοροναϊό ή στην γρίπη; Μία νέα μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων της Covid-19, δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν αν τα συμπτώματά τους υποδηλώνουν την μόλυνση από τον κοροναϊό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) προσδιόρισαν ότι τα συμπτώματα της Covid-19 ξεκινούν συχνά και εκδηλώνονται με συγκεκριμένη σειρά. «Αυτή η σειρά είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζουμε πότε έχουμε αλληλεπικαλυπτόμενους κύκλους ασθενειών όπως η γρίπη που μπορεί να συμπέσει με λοιμώξεις της COVID-19», δήλωσε ο Peter Kuhn, PhD, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Τι υποστηρίζει η μελέτη

Για να προβλέψουν τη σειρά των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων που συλλέχθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα. Εξέτασαν επίσης ένα σύνολο δεδομένων περίπου 1.100 περιπτώσεων που συλλέχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου από την ομάδα εμπειρογνωμόνων ιατρικής θεραπείας της Κίνας για το COVID-19 και παρέχονται από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Για να συγκρίνουν τη σειρά των συμπτωμάτων COVID-19 με τη γρίπη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις COVID-19 στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και το Νότιο Ημισφαίριο σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές μεταξύ 1994 και 1998. «Η σειρά των συμπτωμάτων έχει σημασία», δήλωσε ο Joseph Larsen, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας του USC. «Γνωρίζοντας ότι κάθε ασθένεια εξελίσσεται διαφορετικά σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα εάν κάποιος πιθανώς έχει COVID-19 ή άλλη ασθένεια, γεγονός που μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη θεραπεία».

Η σειρά των συμπτωμάτων

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η σειρά με την οποία μπορεί να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της Covid-19 περιλαμβάνει:

  1. Πυρετός
  2. Βήχας και μυϊκός πόνος.
  3. Ναυτία ή εμετός.
  4. Διάρροια

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με εποχική γρίπη ανέπτυξαν συχνότερα βήχα πριν από την έναρξη του πυρετού», δήλωσε ο Δρ. Robert Glatter, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. «Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί, καθώς η γρίπη συχνά ξεκινά απότομα με τον συνδυασμό τριών συμπτωμάτων, όπως ο πόνος στην πλάτη και τα ρίγη μαζί με ξηρό βήχα». Ο Δρ. Robert Glatter επισημαίνει ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι δυνητικά χρήσιμα «κατά την αξιολόγηση πολλαπλών ασθενειών σε ένα γεμάτο κλινικό χωρό».Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, η γρίπη συνήθως ξεκινά με βήχα ενώ το πρώτο σύμπτωμα της Covid-19 είναι ο πυρετός.

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι το «κλειδί»

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων των ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19 ώστε να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου, να απομονωθεί δηλαδή το άτομο και να ξεκινήσει ο αποτελεσματικός εντοπισμός των επαφών του» επισημαίνει ο Δρ. Robert Glatter. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αντιμετωπίζουμε έναν ιό που είναι δύο έως και τρεις φορές πιο μεταδοτικός από την γρίπη, οδηγώντας σε αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα» καταλήγει.