Αγώνας δρόμου είναι σε εξέλιξη για την επιστροφή του εμβολίου της Οξφόρδης στις δοκιμές.

Από τις 8 Σεπτεμβρίου, και μετά από ανεξήγητη ασθένεια εθελόντριας στη Μεγάλη Βρετανία, οι κλινικές δοκιμές έχουν σταματήσει, και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας που εξετάζει τι έχει συμβεί.

Υπάρχουν ελπίδες ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντός ημερών, αλλά και φόβοι για μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Άστραζένεκα, Πασκάλ Σόριοτ, υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε η ανεξάρτητη επιτροπή θα ολοκληρώσει την έρευνά της για το αν η ασθένεια της εθελόντριας (εγκάρσια μυελίτιδα μία φλεγμονή του νωτιαίου μυελού) συνδέεται με τη χορήγηση του εμβολίου.

Ο Σόριοτ δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος και ελπίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. «Είναι εξαιρετικά σύνηθες να υπάρχουν αυτές οι παύσεις στις δοκιμές».

Η διαφορά είναι ότι οι άλλες προσπάθειες ανάπτυξης του εμβολίου δεν έχουν όλα τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα επάνω τους και έτσι έχουν την ευχέρεια να να σταματούν τις δοκιμές, εξετάζουν τις παρενέργειες και ξεκινούν εκ νέου τις δοκιμές τους με μεγαλύτερη άνεση» ανέφερε ο Σόριοτ.