Η μοναξιά, κατά την οποία δεν ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες ενός ατόμου, τείνει να αυξάνεται, αφού είναι ιδιαίτερα συχνή στις νεότερες γενιές, με σχεδόν το 80% της Γενιάς Ζ και περισσότερο από το 70% των Millenials να αναφέρουν ότι βιώνουν αυτό το συναίσθημα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να σχετίζεται με τα συναισθήματα της μοναξιάς μεταξύ των νεότερων γενεών, καθώς τα κοινωνικά μέσα και άλλες μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας αντικαθιστούν όλο και περισσότερο την πραγματική ανθρώπινη σύνδεση. Πέρα από τον αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο του αισθήματος της απομόνωσης, η μοναξιά αποτελεί επίσης σημαντικό κίνδυνο για τη σωματική υγεία.

Επικίνδυνη για την υγεία η μοναξιά

Έχει διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα ότι η μοναξιά συνδέεται με την στεφανιαία νόσο ενώ μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από την παχυσαρκία. Μια νέα μελέτη από το Kings College London στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται να προσθέσει στην λίστα με τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μοναξιά, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα που είναι μοναχικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναξιά ήταν σημαντική πρόβλεψη του διαβήτη. Αυτό το εύρημα διατηρήθηκε όταν έλαβαν υπόψη πιθανούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα επιστημονικά δεδομένα

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που βρήκε συσχέτιση μεταξύ μοναξιάς και διαβήτη τύπου 2, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερα από 4.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών. Στην αρχή της τρέχουσας μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη και όλοι είχαν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός ενός υγιούς εύρους. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12 ετών, 264 άτομα στη μελέτη (περίπου 6% του δείγματος) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της μοναξιάς που βίωναν οι άνθρωποι κατά την έναρξη της μελέτης αποτέλεσε έναν σημαντικό προγνωστικό δείκτη για το ποιος θα αναπτύξει διαβήτη μελλοντικά.

Η μοναξιά «προβλέπει» τον διαβήτη τύπου 2

Η αξιολόγηση της μοναξιάς πραγματοποιήθηκε στην αρχή της μελέτης χρησιμοποιώντας μια κλίμακα που αναπτύχθηκε από ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες στην μελέτη αξιολόγησαν στοιχεία, που σχετίζονταν με την συντροφικότητα, την φιλία και την μοναξιά. Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και της εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2. Ο συσχετισμός ήταν επίσης ανεξάρτητος από παράγοντες ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και εάν το άτομο ζούσε μόνο του. «Η μελέτη καταδεικνύει επίσης μια σαφή διάκριση μεταξύ μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης, καθώς η απομόνωση ή και η μοναχική διαβίωση δεν σχετίστηκε με τον διαβήτη τύπου 2 ενώ η μοναξιά, που καθορίζεται από την ποιότητα των σχέσεων ενός ατόμου, συσχετίστηκε» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ruth Hackett. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων που έχει ένα άτομο, παρά της ποσότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News