Συχνά όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια νέα και αγχωτική κατάσταση – ένα νέο project που είναι πιο δύσκολο από τα συνηθισμένα ή ένα ακανθώδες εμπόδιο στην σχέση τους με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο – τείνουν να προσπαθούν να το επιλύσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μόλις αντιληφθούν ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, τότε μπορεί να αισθανθούν συγκλονισμένοι, με τον πανικό να «βρίσκεται» προ των πυλών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος ανεξάρτητα από την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, ακόμα και αν σας.. «ταλαιπωρήσει» για λίγο παραπάνω.

Η δύναμη της προσαρμογής

Όταν κληθείτε να αντιμετωπίσετε μια στρεσογόνα κατάσταση για ένα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα, τότε έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα για να αντιμετωπίσετε καλύτερα, με ψυχραιμία και όχι άγχος.

#1 Σωστή στάση

Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε αυτό που αντιμετωπίζουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας, τον τρόπο δηλαδή που ανταποκρινόμαστε στα δεδομένα της καθημερινότητας. Κατά συνέπεια, μπορούμε να δούμε ένα δυσάρεστο ή μη επιθυμητό γεγονός ως κάτι που μας αγχώνει ή ως κάτι που προκαλεί να εξελιχθούμε και να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Μάλιστα, επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι αντιμετωπίζοντας μια κατάσταση ως πρόκληση και όχι ως απειλή, μας βοηθά να αποδώσουμε καλύτερα και πιο άμεσα, δίχως περιττά άγχη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η στάση σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο αγχωτική είναι μια κατάσταση για εσάς αλλά και πώς προσεγγίζετε τις επιλογές σας. Στην πραγματικότητα, η στάση μπορεί να επηρεάσει ποιες επιλογές βλέπετε και δεν… βλέπετε, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα άγχους σας και την έκβαση των ενεργειών σας.
  • Για να καταφέρετε να ελέγξετε την στάση σας απέναντι στο άγχος της καθημερινότητας, είναι σημαντικό να ελέγξετε και τα μοτίβα των σκέψεών σας. Προσπαθήστε να κάνετε συνειδητά θετικές σκέψεις και αντισταθείτε στην τάση να σκεφτείτε κάτι υπερβολικά ή να φανταστείτε το πιο αρνητικό σενάριο. Όσο πιο θετικά σκέφτεστε, τόσο περισσότερο θα εστιάζετε στην λύση, γεγονός που θα σας βοηθήσει να μειώσετε και το άγχος σας.

#2 Αλλάξτε αυτά που μπορείτε

Μερικές φορές υπάρχουν ορισμένες πτυχές μιας κατάστασης που μπορείτε να αλλάξετε, ακόμη και αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση στο σύνολό της. Ακόμα και αν μια κατάσταση μοιάζει πραγματικά δύσκολη, σίγουρα θα «κρύβει» ορισμένα θετικά στοιχεία, ακόμα και αν είναι τα πιο απλά. Για να καταφέρετε να βρείτε τις λεπτομέρειες εκείνες, που μπορείτε να μεταβάλλετε δοκιμάστε να:

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε στρατηγικές που εστιάζουν στην επίλυση ζητημάτων, καθώς θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει αλλά και με ποιο τρόπο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μεγάλες σε κλίμακα ή και μικρές αλλά πάντα είναι στοχευμένες. Η ίδια η αλλαγή μπορεί όμως να προκαλέσει άγχος, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε τις αλλαγές που θα έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς.
  • Είναι επίσης σημαντικό να βρείτε και να εξαλείψετε τους παράγοντες που σας αγχώνουν δίχως να το συνειδητοποιείτε. Συνήθως αυτοί οι παράγοντες είναι μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας, που ανέχεστε δίχως να τα αλλάζετε. Το θέμα με τις «ανοχές» αυτές είναι ότι αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα άγχους.