Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «ακόμα είμαστε σε ελεγχόμενες καταστάσεις. Δεν πρέπει, όμως, να αυξηθεί υπερβολικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Και να αυξηθεί, αν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν ζουν σε νοικοκυριά με ευάλωτες ομάδες, τότε η ανησυχία θα είναι μικρότερη. Έχει σημασία πού επικεντρώνονται τα κρούσματα».

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των διασωληνωμένων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. «Είχαμε λίγα κρούσματα λόγω του επιτυχούς lockdown. Θα περίμενε λοιπόν κανείς την αύξηση των κρουσμάτων, όταν χαλαρώσαμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα υπάρχοντα μέτρα είναι επαρκή, αρκεί να εφαρμόζονται. Αν είναι ο ένας πάνω στον άλλο στις συγκοινωνίες, υπάρχει η ευθύνη του πολίτη αλλά και ευθύνη της πολιτείας για το ότι δεν υπάρχουν περισσότερα δρομολόγια. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

«Η πολιτεία πρέπει να δουλέψει μαζί με τους πολίτες και να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη ζωή τους» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος.

Τέλος, αναφερόμενος στο εμβόλιο, εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δέκα εμβόλια που πέρασαν στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες από κάποια από αυτά τα εμβόλια».

«Αν όλα πάνε καλά, δεν υπάρχουν παρενέργειες, και υπάρχει ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, κατά την άνοιξη θα είναι διαθέσιμο, αλλά όχι για όλους» κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μόσιαλος