Αυτήν την περίοδο, ο βήχας αποτελεί ένα από τα πράγματα που μπορεί να φοβίσουν ένα άτομο, είτε το ακούσει είτε βήξει το ίδιο. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής ασθένειας, όπως η Covid-19 ή και η εποχική γρίπη, είναι επίσης αλήθεια ότι ο βήχας μπορεί να σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, που δεν είναι τόσο ανησυχητικά. Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να είναι ένα από αυτά. Το κρυολόγημα στην περιοχή του θώρακα, γνωστό με τον όρο «οξεία βρογχίτιδα», συμβαίνει, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όταν οι πνεύμονες διογκώνονται και παράγουν βλέννα, αυτό είναι που προκαλεί και τον βήχα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας;

Το κρυολόγημα στο στήθος αποτελεί στην πραγματικότητα ο πιο κοινός τύπος βρογχίτιδας και συνήθως διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Μπορεί να προκληθεί είτε από ιό – συνήθως εμφανίζεται μετά από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού – είτε από βακτήρια, αν και οι ιοί είναι ο συνήθης «ένοχος». Τα πιο κοινά συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας, σύμφωνα με το CDC, περιλαμβάνουν:

  • Βήχας (με ή χωρίς βλέννα).
  • Πόνος στο στήθος.
  • Κούραση.
  • Ήπιος πονοκέφαλος.
  • Ήπιοι πόνοι στο σώμα.
  • Πονόλαιμος.

«Ένα κρυολόγημα τείνει να είναι πιο ήπιο από τη γρίπη και ένας πυρετός είτε δεν συμβαίνει είτε είναι πολύ ήπιος» επισημαίνει η Tania Elliott, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο NYU Langone.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε φυσικά

Σύμφωνα με τον Δρ. Cory Fisher, ειδικός οικογενειακής ιατρικής στο Cleveland Clinic δεν υπάρχει «θεραπεία» για την οξεία βρογχίτιδα. «Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να την ξεφορτωθείς. Η οξεία βρογχίτιδα θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της» εξηγεί. ««Το κρυολόγημα – στη μύτη, στο λαιμό ή στο στήθος – δεν βελτιώνεται με την λήψη αντιβιοτικών. Σύμφωνα με το CDC, τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν για τη θεραπεία του θωρακικού κρυολογήματος ακόμη και αν η οξεία βρογχίτιδα προκλήθηκε από βακτήρια». Ωστόσο, οι οδηγίες του γιατρού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι αρκετά απλές:

  • Πολλά υγρά.
  • Ξεκούραση.
  • Χρόνος.

Για να ανακουφιστείτε από τα έντονα συμπτώματα, μέχρι η οξεία βρογχίτιδα να κάνει το κύκλο της, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά, να κοιμάστε αρκετά, να κάνετε δραστηριότητες που σας ξεκουράζουν και να έχετε υπομονή. Επίσης είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Δρ. Cory Fisher, να «ακούτε» το σώμα σας. Εάν ξυπνώντας με κρυολόγημα στο στήθος νιώσετε κούραση, ίσως θα ήταν καλύτερο να αφήσετε την σημερινή προπόνηση και να χαλαρώσετε με μια κούπα ζεστό τσάι.