Γνωρίζετε βασικά βήματα για να προστατευτείτε από τα μικρόβια.. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα με άφθονο νερό και σαπούνι, η διατήρηση της απόστασης από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζετε, καθώς αποτελούν συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, αποτελούν μερικές από τις κλασικές μεθόδους. Στην εποχή της πανδημίας του κοροναϊού, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί και η χειραψία, που κάποτε κάναμε αυθόρμητα, έχει πλέον αντικατασταθεί από το χτύπημα του αγκώνα. Τι άλλο όμως μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον οργανισμός σας, από ξένους «εισβολείς», γνωστούς και ως ιούς ή βακτήρια;

1. Φορέστε μάσκα

Το ακούμε συχνά και αποτελεί ένα από τα βασικότερα «όπλα» ενάντια στον νέο κοροναϊό. Ειδικά φέτος δεν είναι κακή ιδέα, ακόμη και για την εποχή του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν σχεδόν σε όλα τα υγιή παιδιά και ενήλικες να φορούν μάσκα, εκτός από τα παιδιά κάτω των 2 ετών ή για όσους έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Αυτές είναι επίσημες συστάσεις για να σταματήσετε την εξάπλωση της Covid-19, αλλά επειδή ο κοροναϊός και η γρίπη εξαπλώνονται με πολύ παρόμοιους τρόπους – μέσω μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων- οι μάσκες μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την εποχική γρίπη.

2. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας

Ένας καλός κανόνας είναι να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε κάποιον ή κάποια επιφάνεια, που δεν γνωρίζετε αν είναι καθαρή. Ωστόσο, το πλύσιμο δεν θα πρέπει να «σταματά» εκεί, καθώς είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι, πριν και μετά το φαγητό, πριν και αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, αφού βήξετε ή φτερνιστείτε. Με το πλύσιμο των χεριών δεν εννοείται ένα γρήγορο «ξέβγαλμα», καθώς θα ήταν καλό να αφιερώσετε πράγματι χρόνο για να διασφαλίσετε ότι δεν κινδυνεύετε από κάτι ή κάποιον που έχετε ακουμπήσει. Αν δεν μπορείτε να τα πλύνετε, δοκιμάστε να τα καθαρίσετε επιμελώς με αντισηπτικό.

3. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Η μύτη και τα μάτια σας είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη για την είσοδο των μικροβίων στο σώμα σας, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε να αγγίζετε γενικά το πρόσωπό σας. Εξίσου σημαντικό είναι να δώσετε τέλος στην συνήθεια του να «τρώτε» τα νύχια σας, καθώς και αυτό μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο.

4. Φάτε αρκετά φρούτα και λαχανικά

H κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, της βασικής άμυνας του οργανισμού. Μια υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί απαραίτητα την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού, μπορεί όμως να δώσει στο σώμα σας έξτρα «δύναμη» για να καταπολεμήσετε τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να καταφέρουν να εισέλθουν. Εκτός της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ο ποιοτικός ύπνος, καθώς αν δεν κοιμάστε για τουλάχιστον οκτώ ώρες το σώμα σας δεν θα μπορεί να καταπολεμήσει τους εισβολείς.