Όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας για απώλεια βάρους. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ιδανικά πρέπει να εντάσσετε στη fitness ρουτίνα σας διαφορετικά είδη άσκησης έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα κορυφαία είδη γυμναστικής για καύση λίπους.

*Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες προπονήσεις για καύση λίπους, αφού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σώμα σας, εξασφαλίζοντας μεγάλη καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά.

Λόγω του υψηλότερου μέσου επιπέδου έντασης, οι θερμίδες που καίτε ανά λεπτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης αυτής είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ η ταχύτητα του μεταβολισμού σας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο χρόνο και έτσι συνεχίζετε να καίτε πολλές θερμίδες για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση. Πρόκειται για το λεγόμενο after burn effect ή – στα ελληνικά- τις «μετακαύσεις». Η Tabata είναι μια μορφή προπόνησης HIIT που μπορεί να ενισχύσει το αδυνάτισμά σας.

*Προπόνηση αντίστασης

Μπορεί η αερόβια άσκηση να καίει συνήθως περισσότερες θερμίδες από μία προπόνηση αντίστασης, ωστόσο η δεύτερη αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο πιο γρήγορο μεταβολισμό έχετε (και κατ’ επέκταση τόσο πιο εύκολα καίτε θερμίδες και λίπος).

Εντάξτε λοιπόν στη fitness ρουτίνα σας ασκήσεις με βάρη ή ιμάντες, ώστε να ενισχύσετε τους μυς, τα οστά και το αδυνάτισμά σας.

*Ήπιας – μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση

Οι προπονήσεις HIIT και άλλες μορφές έντονης άσκησης καίνε κυρίως υδατάνθρακες (επίσημα γνωστοί ως γλυκογόνο), ενώ οι λιγότερο έντονες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα, κολύμπι, τζόκινγκ) καίνε κυρίως λίπος.

Η καύση υδατανθράκων είναι σημαντική, αλλά η καύση λίπους είναι γενικά λιγότερο στρεσογόνα για το σώμα σας. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να κάνετε καθημερινά ήπιας-μέτριας έντασης αερόβια άσκηση χωρίς τον κίνδυνο να το παρακάνετε. Άλλωστε, η ένταξη περισσότερης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη συνολική καύση θερμίδων.

Επιπλέον, εάν είστε αρχάριοι ή φοβάστε τις πιο έντονες μορφές άσκησης, η αερόβια προπόνηση χαμηλής-μέτριας έντασης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσετε να γυμνάζεστε.

*Yoga/Pilates

Μπορεί η yoga και το Pilates να μην είναι οι πρώτες μορφές γυμναστικής που σκέφτεστε όταν ακούτε για καύση λίπους, ωστόσο αυτές οι προπονήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ισορροπία σας και να διαχειριστείτε το στρες. Το στρες είναι συχνά ένα εμπόδιο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, επομένως η yoga και το Pilates μπορεί να είναι το «κλειδί» στο αδυνάτισμα.

Το αν θα προτιμήσετε τη yoga ή το Pilates ή έναν συνδυασμό αυτών των δύο, έχει να κάνει με τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τους στόχους σας.

Σε γενικές γραμμές, η yoga σάς βοηθά να βελτιώσετε την ευλυγισία και την ισορροπία σας, ενώ το Pilates μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματός σας και τη δύναμη του «πυρήνα» σας. Όταν αναφερόμαστε στον «πυρήνα» του σώματός μας, εννοούμε τις περιοχές των κοιλια­κών τοιχωμάτων, τη λεκάνη, την οσφυϊκή περιοχή και την ικανότητά τους να σταθεροποιούν το σώμα όταν κινούμαστε.

Να θυμάστε ότι…

Κάθε μορφή γυμναστικής, ακόμη και η πιο ήπια, είναι καλύτερη από το να μη γυμνάζεστε καθόλου. Το μυστικό για να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας και να την κάνετε τρόπο ζωής είναι να βρείτε ένα είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει και σας φαίνεται ευχάριστο. Σταδιακά, θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά στη διάθεσή σας και τη φυσική σας κατάσταση.