Η έννοια του detox έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια δημοφιλή τάση για την οποία πιθανότατα ακούτε και διαβάζετε πολλά. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα για την περίφημη αποτοξίνωση και τι πρόκειται απλώς για διαδεδομένους μύθους;

Τι είναι το detox;

Ενώ η λέξη «αποτοξίνωση» ή detox μπορεί να σας ακούγεται ως ένας περίπλοκος ιατρικός όρος, στην πραγματικότητα ο οργανισμός σας διαθέτει ήδη μηχανισμούς ώστε να αποτοξινώνεται από μόνος του. Το ήπαρ και τα νεφρά σας κάνουν ήδη αυτή τη δουλειά. Αυτά είναι τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα για τον μεταβολισμό και το φιλτράρισμα των περισσότερων τοξινών στο σώμα σας.

Η αποτοξίνωση λοιπόν είναι μια άκρως απαραίτητη διαδικασία του οργανισµού, η οποία προκύπτει φυσικά. Ο µεταβολισµός των διάφορων ουσιών που βρίσκονται µέσα στις τροφές (και γενικότερα των θρεπτικών συστατικών) έχει ως φυσικό επακόλουθο την παραγωγή άχρηστων, τοξικών σε µεγάλες συγκεντρώσεις, ουσιών στον οργανισμό.

Σκεφτείτε πως όταν τρώτε κάτι, ο οργανισµός σας το διασπά σε διάφορες ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να αποβληθούν. Η φυσική σας αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά η διαδικασία αποβολής των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και των ουσιών που δεν χρειάζεται ο οργανισμός μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα.

Πώς θα ενισχύσετε την αποτοξίνωση του οργανισμού σας

Αφήστε τα… καλαμάκια και τα ακραία διατροφικά προγράμματα με χυμούς και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ενισχύσετε την αποτοξίνωση του οργανισμού σας.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Η επαρκής πρόσληψη υγρών προάγει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού σας. Φροντίστε να ξεκινάτε την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό, ώστε να μειώσετε την αφυδάτωση που έχει προκληθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και να μένετε ενυδατωμένοι στη συνέχεια. Συνδυαστικά με το νερό μπορείτε να πίνετε χυμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών, φυσικά αφεψήματα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως πράσινο τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο και να τρώτε σούπες, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

*Επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για μια σειρά βασικών λειτουργιών του οργανισμού σας, από την παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής μέχρι την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων ακόμη και υδατανθράκων. Ακόμα, το συκώτι είναι το όργανο που διασπά τις τοξίνες, όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Για να ενισχύσετε λοιπόν την υγεία του και κατ’ επέκταση την αποτοξίνωση του οργανισμού σας, εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που φαίνεται να το προστατεύουν, όπως η αγκινάρα, το γκρέιπφρουτ, τα μούρα, τα παντζάρια, το μπρόκολο, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, ο καφές και το ελαιόλαδο.

*Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε κενές θερμίδες και αποτελεί ένα συστατικό που ο μεταβολισμός του γεμίζει το σώμα με τοξίνες. Είτε ο στόχος σας είναι η αποτοξίνωση είτε η απώλεια βάρους, πρέπει να το αποφεύγετε.

*Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής από αυτό και έτσι μπορούν να μειώσουν τα φουσκώματα, το βάρος και τη δυσκοιλιότητα. Καταναλώστε λοιπόν άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης.

*Γυμναστείτε

Βρείτε το είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας. Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί ευεξία, ενώ μέσω της εφίδρωσης που προκαλεί θα αποβάλετε τοξίνες. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, με μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και η ουρία και μπορεί να ενισχύσει κάπως την αποτοξίνωση του οργανισμού σας.