Ο μειωμένος κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας και η ενίσχυση των λειτουργιών της μνήμης και της μάθησης αποτελούν μερικά από τα δημοφιλέστερα οφέλη του ύπνου. Ενώ λοιπόν θέλουμε να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ τουλάχιστον οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου, τείνουμε να.. σαμποτάρουμε τα «γλυκά μας όνειρα» με συνήθειες που δεν συνειδητοποιούμε ότι μας επηρεάζουν αρνητικά.

Ποιες συνήθειες σαμποτάρουν τον ύπνο;

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και αποδιοργανώνουμε τον ύπνο μας, περιλαμβάνουν:

1. Ελέγχετε το κινητό πριν κοιμηθείτε

Το τηλέφωνο, το tablet, ο υπολογιστής και η τηλεόρασή σας εκπέμπουν φως από το μπλε μέρος του φάσματος, το οποίο σταματά συγκεκριμένα την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας, μια κομβικής σημασίας ορμόνη που σας βοηθά να κοιμηθείτε. Αν λοιπόν χαλαρώνετε κάνοντας scroll στο κρεβάτι σας λίγο πριν κοιμηθείτε, αποτρέπετε την μελατονίνη από το να λειτουργήσει κι έτσι το σώμα σας παραμένει ξύπνιο. Ο ειδικός ύπνου Michael Breus, προτείνει τον κανόνας της… «ηλεκτρονικής απαγόρευσης», σύμφωνα με τον οποίο όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές κλείνουν περίπου μία ώρα πριν κοιμηθείτε.

2. Δεν «παίρνετε» αρκετό φως το πρωί

Η έκθεση στο φως το πρωί – ειδικότερα στο ηλιακό φως – διακόπτει την παραγωγή μελατονίνης και επαναφέρει τον κιρκαδικό ρυθμό σας, ο οποίος θέτει το σώμα σας σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου. Το φως σας βοηθά να ξυπνήσετε πιο εύκολα το πρωί και να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Προσπαθήστε λοιπόν, να εκτεθείτε λίγο περισσότερο στο φως το πρωί είτε περπατώντας είτε τρώγοντας το πρωινό σας κοντά στο παράθυρο.

3. Κοιμάστε με την τηλεόραση

Η τηλεόραση όχι μόνο εκπέμπει μπλε φως αλλά έχει και ήχους, με τον θόρυβό της να μπορεί να σας ξυπνήσει ακόμα και αν έχετε αποκοιμηθεί. Αν ωστόσο, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε δίχως τηλεόραση, μπορείτε να περιορίσετε τις αρνητικές της επιδράσεις, χαμηλώνοντας την φωτεινότητα και ενεργοποιώντας τον χρονοδιακόπτη, ώστε να κλείσει λίγο αφότου αποκοιμηθείτε.

4. Κοιτάτε τον ρολόι, αν ξυπνήσετε

Αυτή η μικρή συνήθεια μπορεί να έχει εκπληκτικά μεγάλο αντίκτυπο. Είναι λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κοιτάζουμε το ρολόι αν τυχόν ξυπνήσουμε στην μέση της νύχτας και να υπολογίζουμε πόσες ώρες ύπνου μας απομένουν. «Αν ξυπνήσετε στην μέση της νύχτας και υπολογίσετε νοητά πόσες ώρες ύπνου σας απομένουν μέχρι να σηκωθείτε, τότε ο εγκέφαλός σας είναι αρκετά ενεργοποιημένος κι έτσι θα είναι αρκετά δύσκολο να κοιμηθείτε ξανά» εξηγεί ο Michael Breus. Για αυτό προτείνει είτε να καλύψετε το ρολόι σας είτε να το γυρίσετε από την άλλη πλευρά για να μπορείτε να δείτε την ώρα, σε περίπτωση που ξυπνήσετε.