Ο ενοχλητικός πονοκέφαλος σίγουρα δεν αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Μάλιστα αν ξυπνάτε συχνά με πονοκέφαλο, τότε δεν είστε μόνοι, μιας και οι πρωινοί πονοκέφαλοι τείνουν να είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι, σύμφωνα με τον Δρ. Amit Sachdev, επίκουρο καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Νευρομυϊκής Ιατρικής στο Michigan State University. Οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολλοί και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Που οφείλεται ο πονοκέφαλος το πρωί;

Μερικές φορές οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν, δίχως να σας ενοχλήσουν ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν όμως τους αντιμετωπίζετε συχνά συνήθως υποδηλώνει μια συγκεκριμένη αιτία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος για να απαλλαγείτε. Μερικές πιθανές αιτίες που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από τον πρωινό σας πονοκέφαλο, περιλαμβάνουν:

1. Έχετε αϋπνία

Η έλλειψη ύπνου αποτελεί γενικότερα μια κοινή αιτία πονοκεφάλου, με μελέτες να έχουν δείξει ότι οι πονοκέφαλοι το πρωί συνδέονται συνήθως με διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία. Εάν αντιμετωπίζεται τακτικά δυσκολία στον ύπνο και δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι ή αναζωογονημένοι, τότε πιθανότατα να αντιμετωπίζετε κάποια διαταραχή.

Τι να κάνετε: Για να ανακουφιστείτε από τους πρωινούς πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να βρείτε από τι προκαλείται η αϋπνία ή γενικότερα οι δυσκολίες στον ύπνο. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η αϋπνία μπορεί να μην έχει κάποια υποκείμενη αιτία που να δικαιολογεί την εμφάνισή της ή και μπορεί να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις, όπως η αγχώδης διαταραχή ή και οι κακές συνήθειες ύπνου.

2. Σύμπτωμα στέρησης της καφεΐνης

Ο πονοκέφαλος το πρωί μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα από την «στέρηση» της καφεΐνης και συμβαίνει συνήθως σε άτομα που καταναλώνουν πολλά φλυτζάνια καφέ μέσα στην μέρα. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον Δρ. Amit Sachdev και αν δεν καταναλώσετε τόσα φλυτζάνια όσο συνήθως μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές παρενέργειες που είναι παρόμοιες με την στέρηση από άλλες ουσίες.

Τι να κάνετε: Για να καταφέρετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους μόλις ξυπνήσετε, ίσως θα ήταν καλό να μειώσετε την καφεΐνη και συγκεκριμένα να μην πίνετε καφέ κατά τις απογευματινές ώρες.

3. Τρίζετε τα δόντια σας

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει ένταση στις κροταφογναθικές σας αρθρώσεις, οι οποίες συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο μπροστά από το αυτί ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη θέση της γνάθου, σύμφωνα με τον Δρ. Amit Sachdev. Όλα αυτά οδηγούν σε συσσωρευμένη ένταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Εκτός του πονοκεφάλου μπορεί επίσης να αισθανθείτε σφίξιμο ή πόνο στο σαγόνι σας, ενόχληση σαν πόνο στον αυτί, πόνο ή και ευαισθησία στα δόντια.

Τι να κάνετε: Εάν υποψιάζεστε ότι οι πρωινοί πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται στο τρίξιμο των δοντιών, τότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, προκειμένου να σας δώσει τα κατάλληλα προστατευτικά εργαλεία.

4. Μπορεί να αντιμετωπίζετε ημικρανίες

Οι ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, αλλά πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ημικρανίες αργά το βράδυ ή και νωρίς το πρωί. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες οι ημικρανίες εμφανίζονται σε «κύκλο», εύρημα που υποδηλώνει ότι συνήθως εκδηλώνονται περίπου την ίδια ώρα μέσα στην ημέρα. Επομένως, είναι πιθανό ότι ο πονοκέφαλος που αντιμετωπίζετε μόλις ξυπνήσετε να πρόκειται στην πραγματικότητα για ημικρανία.

Τι να κάνετε: Οι ημικρανίες είναι συχνά γενετικές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Το κλειδί ωστόσο, είναι να εντοπίσετε τις βασικότερες αιτίες, όπως είναι το άγχος, η κούραση, η μη ισορροπημένη διατροφή, ο κακός ύπνος και να τις διαχειριστείτε.