Για τους περισσότερους από εμάς η ημέρα ξεκινάει με άγχος για όλα αυτά που πρέπει να διεκπεραιώσουμε στη δουλειά, στο σπίτι και καταλήγει επίσης με στρες. Μερικές φορές όμως μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε από το πρωί είναι αρκετές για να μας αποφορτίσουν, να μας δώσουν κίνητρο, ενέργεια και καλή διάθεση που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.

Το πρωί προτού βγείτε από το σπίτι

Σαν τη γάτα

Ολα ξεκινούν από την ώρα που θα ανοίξετε τα μάτια σας. Προτού σηκωθείτε από το κρεβάτι τεντωθείτε όσο μπορείτε: Αναπνέοντας ήρεμα, τεντώστε χαλαρά την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια, ώστε να ενεργοποιήσετε σιγά-σιγά όλο το σώμα και να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, σηκωθείτε και καθίστε στο κρεβάτι και από αυτή τη θέση, με την πλάτη ίσια, στρίψτε τον κορμό ελαφρά προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά. Συνεχίστε κάνοντας περιστροφές με το κεφάλι, σκύβοντας από τον αριστερό προς τον δεξιό ώμο.

Η πρώτη κρυάδα

Εάν ανήκετε σε αυτούς που τους αρέσει να κάνουν ντους το πρωί μόλις ξυπνήσουν, τότε κάντε ένα με δροσερό νερό και ρίξτε στο σφουγγάρι σας δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών, που θα ξυπνήσει όλο σας το σώμα.

Tο πρωινό

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα δυναμικό ξεκίνημα χωρίς άγχος είναι το καλό πρωινό. Ερευνες το συνδέουν με την τόνωση του μεταβολισμού, την αποφυγή της κόπωσης και του εκνευρισμού. Στο πρωινό δεν ταιριάζουν η πρωτοτυπία και οι καινούργιες γεύσεις – αυτές τις αφήνετε για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ενα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό καλό είναι να περιλαμβάνει πρωτεΐνες (αβγό, γάλα, γιαούρτι, τυρί), άμυλο (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά) και σάκχαρα (φρούτα, μέλι).

Η δική σας ρουτίνα

Αλλοι επιλέγουν να ξυπνούν μισή ώρα νωρίτερα από όλη την οικογένεια και να πίνουν ήρεμα τον καφέ τους και άλλοι προτιμούν να βγάζουν μια βόλτα τον σκύλο το πρωί και να βλέπουν τα χρώματα της ανατολής. Ο,τι και αν είναι αυτό που σας χαλαρώνει και θα επιλέξετε, σημασία έχει να δημιουργήσετε μια δική σας μικρή ιεροτελεστία που έχει νόημα για εσάς και σας επιτρέπει να ξεκινήσετε την ημέρα σας με καλή διάθεση.

Λίγες νότες κεφιού

Μειώνει την πίεση, ανακουφίζει τον πόνο, νικά το στρες… Και όλα αυτά τα κάνει η μουσική. Διαλέξτε ήρεμες μελωδίες χωρίς στίχους για ένα ήρεμο ξεκίνημα με καλή διάθεση.

Μια σκέψη που βοηθά
Εάν αφήνετε να σας κυριεύσει το άγχος για τις δουλειές που έχετε μπροστά σας, τότε έχετε ήδη υπονομεύσει την ημέρα σας από το ξεκίνημα. Αντί να παραδοθείτε στο στρες, σκεφθείτε τις υποχρεώσεις της ημέρας και συνειδητά αποδεχθείτε τες. Με τον τρόπο αυτόν θα είστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να τις χειριστείτε και να αφήσετε την ημέρα να κυλήσει πιο ομαλά.

Ενα δώρο

Εάν η ημέρα σας αναμένεται δύσκολη, τότε υποσχεθείτε στον εαυτό σας μια απογευματινή ανταμοιβή, που θα σας κάνει να την περιμένετε με ευχαρίστηση, όπως π.χ. να γευθείτε ένα κομμάτι σοκολάτα, να περάσετε από το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο στην επιστροφή από τη δουλειά, να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο, να δείτε την αγαπημένη σας ταινία το βράδυ.

Με κάθε ευκαιρία

Δεν είναι όλες οι ημέρες το ίδιο φορτωμένες με δουλειές και υποχρεώσεις. Επιδιώξτε λοιπόν με κάθε ευκαιρία να είστε κοντά με ανθρώπους που αγαπάτε και σας ευχαριστούν. Εμπλουτίστε τον ψυχοσυναισθηματικό σας κόσμο περνώντας περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Οι άνθρωποι που γεμίζουν την ψυχή μας είναι αυτοί που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχία, ασφάλεια και ηρεμία.

Ο πήχης πιο χαμηλά

Για να μη σας ρίξει κάτω το στρες, πρέπει να έχετε ρεαλιστικούς στόχους, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κατεβάσετε λίγο τον πήχη και να αποδεχθείτε πως μερικά πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό σας.

Δεν τα κάνω όλα μόνη μου

Είναι επίσης η ώρα να μάθετε να μοιράζετε αρμοδιότητες και να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους γύρω σας. Ο συγκεντρωτισμός δεν βοηθά κανέναν και δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας εξασφαλίσει την επιτυχία.

Ρεαλιστικές σκέψεις

Αν και οι σκέψεις που γεννούν αυξημένο στρες είναι συνήθως μη ρεαλιστικές, εν τούτοις καταφέρνουν να αφήσουν ένα πραγματικό αποτύπωμα (π.χ. σφίξιμο στο στομάχι). Ο νοητικός έλεγχός τους απαιτεί εξάσκηση και είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσετε αν θέλετε να διαχειριστείτε το στρες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις παράλογες σκέψεις και όχι να τις αποφύγετε, γιατί διαφορετικά θα εξακολουθήσουν να σας επηρεάζουν.

Θέλει φαντασία

Η τεχνική της καθοδηγούμενης φαντασίωσης δείχνει πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μια εικόνα. Κάθεστε λοιπόν αναπαυτικά, κλείνετε τα μάτια σας και φέρνετε στο μυαλό σας μια εικόνα που σας ευχαριστεί. Στη συνέχεια εστιάζετε σε όσα σας προκαλεί η εικόνα αυτή (συναισθήματα, μυρωδιές, όμορφα χρώματα).

Θετικό σπίτι

Μπορεί υπεύθυνο για την κούρασή σας να είναι το ίδιο σας το σπίτι; Σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι, η συσσώρευση αντικειμένων μπλοκάρει την ενέργεια. Θα νιώσετε πιο απελευθερωμένοι και ήρεμοι αν αναδιοργανώσετε τον χώρο σας, πετώντας (ή δίνοντας σε άλλους) πράγματα που δεν χρειάζεστε πια.

Το βράδυ προτού κοιμηθείτε

Πόδια στον τοίχο

Επιστρέφοντας κουρασμένοι πια το βραδάκι στο σπίτι μετά τις υποχρεώσεις της ημέρας η γιόγκα είναι ένας καλός τρόπος να απαλλαγείτε από την κούραση. Χαμηλώνετε τα φώτα, ανάβετε ένα κερί και ξαπλώνετε στο χαλί με τα πόδια πάνω στον τοίχο, έτσι ώστε το σώμα να σχηματίζει ορθή γωνία. Οι γλουτοί πρέπει να είναι κοντά στον τοίχο, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να νιώθετε σφιγμένους τους μυς σας. Μένετε εκεί για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια κυλάτε το σώμα σας στο πλάι και σηκώνεστε αργά. Η στάση αυτή στέλνει το αίμα που έχει συσσωρευθεί στα πόδια πίσω στον κορμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Οργάνωση

Για ένα καλό πρωινό ξεκίνημα, το προηγούμενο βράδυ αποφύγετε τα πολύ λιπαρά φαγητά και τις υπερβολές τόσο στο αλκοόλ όσο και στην καφεΐνη και παράλληλα φροντίστε να έχετε ετοιμάσει αποβραδίς τα ρούχα της επόμενης ημέρας.

Βαθιές ανάσες

Οταν βιώνουμε έντονο στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και αν το παρακάνουμε, μπορεί να αρχίσουμε να εκδηλώνουμε προβλήματα, όπως μυϊκό πόνο και γαστρεντερικές διαταραχές. Η σωστή αναπνοή περιορίζει την έκκριση των ορμονών του στρες και ενεργοποιεί τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο εξισορροπεί τη δράση του συμπαθητικού.

Με μια γουλιά

Υπάρχουν βότανα γνωστά για την αγχολυτική τους δράση (τίλιο, χαμομήλι, πασιφλόρα, μελισσόχορτο, βαλεριάνα): Βράζετε νερό, ρίχνετε μερικά φύλλα από το βότανο, το αφήνετε 3-5 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε ένα ρόφημα τις ημέρες που είσαστε πολύ αγχωμένοι. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σε περίπτωση εγκυμοσύνης, θηλασμού ή κάποιου προβλήματος υγείας.