Αν το νήπιό σας έχει μεγαλώσει κάπως και περνάει σε μια φάση «ανεξαρτητοποίησης», ίσως έχετε προσέξει ότι δείχνει μεγάλη αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Για κάποια παιδιά είναι η κουβερτούλα τους (γνωστή και ως security blanket), για άλλα ένα λούτρινο αρκουδάκι και για κάποια ένα μαξιλάρι. Μάλιστα, τα παιδιά συνήθως βγάζουν και ένα υποκοριστικό όνομα στο αγαπημένο τους αντικείμενο, του οποίου τη συντροφιά αναζητούν στον ύπνο ή σε διάφορες στιγμές μέσα στην ημέρα.

Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο είναι τόσο συνηθισμένο που υπάρχει και ψυχολογικός όρος για αυτό. Έτσι, οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για ένα μεταβατικό αντικείμενο, το οποίο βοηθά το παιδί να περάσει από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο, νιώθοντας ασφάλεια. Το μεταβατικό αντικείμενο αφενός αποτελεί έναν σύνδεσμο του παιδιού με τη μητέρα και το στάδιο της απόλυτης σχέσης μαζί της και αφετέρου το βοηθά να ενταχθεί στον καινούργιο, «έξω» κόσμο.

Τι να κάνετε ως γονείς

Πολλά παιδιά αντιδρούν έντονα ακόμη και όταν το αγαπημένο τους αρκουδάκι πρέπει να μπει για πλύσιμο, αφού δεν δέχονται να το αποχωριστούν ούτε για λίγο. Μάλιστα, ακόμη και ένα πανομοιότυπο αρκουδάκι δεν αρκεί για να καλύψει το κενό που αφήνει το μεταβατικό αντικείμενο, καθώς ακόμη και η μυρωδιά που έχει αποκτήσει τους δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας, ασφάλειας και σιγουριάς.

Η αδυναμία που δείχνει το μικρό σας σε μια κουβερτούλα/ ένα αρκουδάκι/ ένα μαξιλαράκι δεν είναι δείγμα αδυναμίας του παιδιού, αλλά αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του. Ως γονείς θα πρέπει να σεβαστείτε αυτήν την ανάγκη του παιδιού σας και σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να αποχωριστεί το μεταβατικό του αντικείμενο. Αν επιμείνετε στο να εξαφανίσετε ή να απομακρύνετε το αγαπημένο αντικείμενο του παιδιού, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το μικρό σας να ανησυχήσει, να αγχωθεί και να νιώσει ότι το έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα αφήσει πίσω του την ανάγκη του για το μεταβατικό αντικείμενο. Ενθαρρύνοντας το μικρό σας να γίνει ανεξάρτητο, θα το βοηθήσετε να νιώθει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια και κάπως έτσι το αρκουδάκι του θα ξεχαστεί και θα μοιάζει πλέον αχρείαστο.