Όλοι ξέρουμε ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η διατήρηση της μυϊκής μάζας και τα γερά οστά είναι βασικοί δείκτες της καλής φυσικής κατάστασης. Υπάρχει, όμως, και ένα απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας, το οποίο συχνά παραμελούμε: η ευλυγισία.

Η ευλυγισία είναι η ικανότητα να κινούνται οι αρθρώσεις και οι μύες στο πλήρες εύρος της κίνησής τους και είναι πιο σημαντική από όσο νομίζετε. Αν ένας μυς ή ένας τένοντας είναι αδύναμος, σκληρός ή σφιχτός, τότε το σώμα σας επιστρατεύει άλλους περιφερειακούς μυς για να βοηθήσουν στη δεδομένη κίνηση. Αυτοί οι μύες, λοιπόν, είναι πολύ ευάλωτοι σε τραυματισμούς.

Για παράδειγμα, όταν σκύβετε να σηκώσετε μια σακούλα με πράγματα και δεν έχετε αρκετή δύναμη στους κοιλιακούς μυς και ευλυγισία στη μέση και τους δικέφαλους μηριαίους, το βάρος θα «πέσει» στη μέση σας, που αργά ή γρήγορα θα σας πονέσει. Εν ολίγοις, όταν έχετε καλή ευλυγισία αποφεύγετε πόνους, ενοχλήσεις και τραυματισμούς.

Οι καλύτερες μορφές γυμναστικής για αυξημένη ευλυγισία

*Γιόγκα

Με τη σωστή διδασκαλία, η γιόγκα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τεντώσετε τους μυς σας και να αυξήσετε το εύρος της κίνησής σας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα, αλλά εάν κάνετε γιόγκα τακτικά και για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή αύξηση της ευλυγισίας σας. Ως αποτέλεσμα, μια στάση που μπορεί αρχικά να σας φαινόταν αδύνατη, θα καταλήξει να σας φαίνεται απλή. Παράλληλα, οι ενοχλήσεις και οι πόνοι που συνδέονται με την πολύωρη καθιστική στάση, θα αρχίσουν να μειώνονται και ως αποτέλεσμα η στάση και του σώματός σας θα βελτιωθεί σημαντικά.

*Τάι τσι

Οι ρίζες του τάι τσι εντοπίζονται στην κινεζική ιατρική και πρόκειται για μια μέθοδο άσκησης με ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Είναι μια πρακτική που συνδυάζει τόσο πολεμικές τέχνες όσο και διαλογισμό, ακόμη κι αν αυτός μοιάζει με έναν απίθανο συνδυασμό. Όπως η γιόγκα, έτσι και το τάι τσι συχνά περιλαμβάνει στάσεις του σώματος που μπορούν γενικά να βελτιώσουν την ευλυγισία σας. Αυτό είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά σας, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ευλύγιστους και αποδοτικούς σε άλλα αθλήματα.

*Pilates

Το Pilates είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να αυξήσετε την ευλυγισία σας. Ακόμη κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, θεωρείται γενικώς ασφαλές για ενήλικα υγιή άτομα, δεδομένου ότι γίνεται με την κατάλληλη μεθοδολογία και καθοδήγηση. Άλλωστε, η μεγάλη γκάμα των ασκήσεων Pilates προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του ασκούμενου, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση.

Ο πιο απλός τρόπος να αυξήσετε την ευλυγισία σας

Ακόμη κι αν δεν γυμνάζεστε, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερη ευλυγισία και καλύτερη ισορροπία, αλλά και να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε λοιπόν είναι να επιλέξετε μερικές διατατικές ασκήσεις και να τις κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι όταν είστε στο γραφείο σας. Μάλιστα, το stretching βοηθάει και στην αποβολή του άγχους και της έντασης.

Έχετε κατά νου όμως ότι οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνονται απότομα, δεν είναι καλό να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και φυσικά δεν πρέπει να σας προκαλούν πόνο.