Πάνω από το 80% από τους συνολικά 200 ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Ισπανίας εμφάνισαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology and Metabolism. Η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα νεφρά και ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, επηρεάζοντας την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, αν και η έρευνα αναφορικά με τις επιδράσεις της σε πολλά από τα συστήματα του οργανισμού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Παράλληλα πολλές είναι οι μελέτες που επισημαίνουν την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις. Σε αντίθεση με άλλες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα περιλαμβάνει έναν υποδοχέα για αυτήν.

«Μία προσέγγιση είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και οι κάτοικοι γηροκομείων, που αποτελεί τον πιο ευάλωτο πληθυσμό για την Covid-19» αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, José L. Hernández από το Πανεπιστήμιο Cantabria στην Ισπανία. «Η θεραπεία με βιταμίνη D θα πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με Covid-19 και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στο μυοσκελετικό όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η εν λόγω μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών COVID-19 κρουσμάτων ήταν 21.6%, συγκριτικά με 12.2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Πώς θα αναγνωρίσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια για να αναγνωρίσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D, περιλαμβάνουν:

  • Συχνή κι έντονη εξάντληση: Συνήθως παραβλέπετε ως πιθανή αιτία, ωστόσο επιστημονικά δεδομένα έχουν διαπιστώσει την σύνδεση της έντονης εξάντλησης και της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D.
  • Μυϊκοί πόνοι: Οι αιτίες πίσω από τους μυϊκούς πόνους είναι πολλές και ορισμένες φορές δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές ενδείξεις, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή αιτία μυϊκού πόνου σε παιδιά αλλά και ενήλικες.
  • Συχνά κρυολογήματα: Στην περίπτωση που αρρωσταίνετε συχνά, εξαιτίας κρυολογήματος ή γρίπης, μπορεί να «ευθύνονται» τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μάλιστα, μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει την σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα.