Επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο η δραματική πρόβλεψη του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς την Τρίτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.166 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που σπάει το «φράγμα» των 2.000 ημερήσιων περιστατικών, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000 εδώ και μία εβδομάδα (από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου).

Εξαιρετικά ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των 169 διασωληνωμένων, την ώρα που σε πολλά νοσοκομεία – ειδικά αυτά της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης – οι ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 είναι σχεδόν γεμάτες.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω δραματικά στοιχεία και την έξαρση του κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αποδώσουν τα νέα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αυτήν την εβδομάδα σε όλη την επικράτεια, με τα lockdowns σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς και το κλείσιμο της εστίασης στις «κόκκινες» περιοχές.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Συγκεκριμένα, από τα 2.166 νέα κρούσματα, τα 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.

4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Συναγερμός στις ΜΕΘ: 169 διασωληνωμένοι

169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 89,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

13 θάνατοι

Υψηλός είναι και ο αριθμός των νεκρών της Τρίτης, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες που είχαμε μονοψήφιο αριθμό.

Συγκεκριμένα, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.