Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς, που έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό, μπορεί να εμφανίσει μόνο γαστρεντερικά συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση ακαδημαϊκών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Abdominal Radiology. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την Covid-19 ποικίλλουν ευρέως αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, διάρροια και γενικευμένο κοιλιακό άλγος.

Το 16% εκδήλωσε μόνο γαστρεντερικά συμπτώματα

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την ανασκόπηση αναφέρουν ότι το 18% των ασθενών παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα, ενώ το 16% των περιπτώσεων Covid-19 μπορεί να εκδηλώνονται μόνο με γαστρεντερικά συμπτώματα. «Υπάρχει μια αυξανόμενη επιστημονική βιβλιογραφία που δείχνει ότι η κοιλιακή συμπτωματολογία αποτελεί μια κοινή μορφή εμφάνισης της αναπνευστικής λοίμωξης Covid-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Mitch Wilson, ακτινολόγος και κλινικός λέκτορας στο τμήμα Medicine & Dentistry του Πανεπιστημίου της Alberta.

Εκτός από τα γαστρεντερικά συμπτώματα, οι ερευνητές επισημαίνουν πιθανά σημάδια που πρέπει να αναζητούν οι ακτινολόγοι κατά τη διεξαγωγή απεικόνισης στην κοιλιακή χώρα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη μόλυνσης από τον ιό. Αυτά τα σημεία περιλαμβάνουν την φλεγμονή του λεπτού και του παχέος εντέρου, τον αέρα εντός του τοιχώματος του εντέρου και διάτρηση του εντέρου. Αυτές οι ενδείξεις είναι αρκετά σπάνιες, σύμφωνα με τους ερευνητές και θα μπορούσαν να υποδείξουν ασθενείς με προχωρημένη Covid-19.

«Η εμφάνιση αυτών δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την μόλυνση από τον κοροναϊό» δηλώνει ο Δρ. Mitch Wilson. «Θα μπορούσαν να προέρχονται από μια σειρά πιθανών αιτιών. Αλλά μία από αυτές τις πιθανές αιτίες είναι η μόλυνση από τον ιό, και σε ένα περιβάλλον όπου η Covid-19 είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε και να έχουμε κατά νου» καταλήγει.

Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν..

Οπως προκύπτει από την προστιθέμενη εμπειρία των τελευταίων εννέα μηνών της πανδημίας, τα πλέον συχνά σημάδια που προειδοποιούν για πιθανή μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι τα εξής:

  • Υψηλός πυρετός.
  • Επίμονος βήχας.
  • Αλλαγή η απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.
  • Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια.

Μάλιστα η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης θεωρούνται συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνει κανείς κατά τα αρχικά στάδια της νόσου ενώ φαίνεται να συνδέονται και με τα υψηλότερα ποσοστά ανάρρωσης.