Τα συναισθηματικά βαμπίρ έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν αναγνωρίζουν τα λάθη στη συμπεριφορά τους, δημιουργούν τοξικές σχέσεις και έχουν την τάση να ρουφούν τη συναισθηματική ενέργεια των ανθρώπων γύρω τους, αποζητώντας την προσοχή τους.

Τα συναισθηματικά βαμπίρ δεν είναι κακοί άνθρωποι. Είναι συνήθως εκείνοι που έχουν πληγωθεί στο παρελθόν και μεταφέρουν – ασυνείδητα συνήθως – την τραυματική τους εμπειρία στο παρόν τους και στους οικείους τους, σε μια προσπάθεια να έχουν μια «διορθωτική εμπειρία». Να επουλώσουν το τραύμα. Να ξαναεμπιστευτούν τους άλλους και τον εαυτό τους. Να πάρουν αγάπη και φροντίδα. Ομως, οι οικείοι των συναισθηματικών βαμπίρ πληγώνονται και πληγώνουν με τη σειρά τους το συναισθηματικό βαμπίρ, οπότε έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Πώς θα τους αναγνωρίσουμε

* Είναι πάντα αρνητικοί.
* Συνεχώς μας κρίνουν.
* Γκρινιάζουν ακατάπαυστα.
* Βλέπουν πάντα την κακή πλευρά της ζωής.
* Εχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να μας πουν.
* Μας ανταγωνίζονται φανατικά.
* Τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν.
* «Τρέφονται» από τη δική μας ζωή, γιατί δεν έχουν δική τους.
* Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

Κι αν το συναισθηματικό βαμπίρ είμαστε εμείς;

1. Αισθάνεστε ότι οι γύρω σας δεν σας καταλαβαίνουν ή δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματά σας;
2. Νιώθετε ότι στη ζωή σας υπάρχουν πολλά εμπόδια τα οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε;
3. Ζητάτε συχνά βοήθεια από άλλους ή αισθάνεστε ότι λίγοι δικοί σας άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν;
4. Νομίζετε ότι συχνά δεν σας δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή ή εκτίμηση που σας αξίζει;
5. Μήπως οι δικοί σας παραπονιούνται ότι δεν τους ακούτε προσεκτικά, ενώ εσείς πάλι αισθάνεστε ότι αυτοί δεν ακούνε εσάς;
6. Θεωρείτε ότι η ζωή των περισσότερων ανθρώπων είναι ευκολότερη από τη δική σας;
7. Τσακώνεστε συχνά με τους φίλους σας και τους αγαπημένους σας;
8. Αν ναι, μήπως είναι συνήθως δικό τους το λάθος;
9. Μήπως συμβαίνει συχνά να διακόπτουν ξαφνικά τη σχέση μαζί σας φίλοι και γνωστοί, χωρίς κάποια εξήγηση και χωρίς να θέλουν περαιτέρω επικοινωνία μαζί σας;
10. Νιώθετε συχνά την αίσθηση ότι είστε ανήμποροι να βελτιώσετε τη ζωή σας; Και χρειάζεται κάποιος «Σωτήρας» να σας τραβήξει από τη δυσφορία;

Βελτιώνοντας την κατάσταση

Οι σχέσεις χρειάζονται ώριμους ανθρώπους για να τις υποστηρίξουν, να τις βοηθήσουν ν’ αντέξουν τις ματαιώσεις και φυσικά ψυχικό σθένος, για να μπορέσουν να προχωρήσουν μαζί στις αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις που, ενδεχομένως, θα προκύψουν από την επαφή. Δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις, όπως δεν υπάρχουν και ιδανικοί άνθρωποι. Υπάρχουν απλά σχέσεις, που χωράνε τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις και αναπτύσσονται με υγεία και αμοιβαία ικανοποίηση.

Αντί να επικεντρώνεστε στο τι δεν έχετε ή τι δεν πάει καλά στη ζωή σας, επικεντρωθείτε σε όλα τα θετικά και προσπαθήστε να βελτιώσετε εκείνα που σας ενοχλούν… Επαναπροσδιορίστε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.

* Δείξτε την εκτίμησή σας στους γύρω σας. Κάντε μικρές χειρονομίες που ευχαριστούν τους οικείους σας: κάντε τους κομπλιμέντα, πείτε τους ευχαριστώ, ακούστε τους προσεκτικά, προσφέρετε βοήθεια ή κάτι που μπορεί να έχουν ανάγκη ή να χρειάζονται.

* Αποδεχθείτε τον εαυτό σας και τους άλλους με τις όποιες ατέλειες και ενισχύστε τα ταλέντα και τις ικανότητές σας.

* Εξασκηθείτε Στην αγάπη. Στη χαρά. Στην ισορροπία.