Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τελική ανάλυση δεδομένων το εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού βρέθηκε 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 και, επιπλέον, φάνηκε να αποτρέπει σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους το εμβόλιο

Το εμβόλιο, που ονομάζεται BNT162b2, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του ιού 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση, με το ποσοστό της αποτελεσματικότητας να παραμένει συνεπές σε κάθε ηλικία, φυλή και εθνικότητα των συμμετεχόντων. Επιπλέον και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τις σοβαρότερες επιπτώσεις της νόσου, το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94%.

«Η τελική ανάλυση επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της θετικής ενδιάμεσης ανάλυσης αποτελεσματικότητας που ανακοινώθηκαν στις 9 Νοεμβρίου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin.

Ποιες οι παρενέργειες του εμβολίου;

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μας… μπορεί να προκαλέσει υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι της Covid-19 μόνο 29 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Επιπλέον, το εμβόλιο παρατηρήθηκε ότι ήταν αποδοτικά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με κυρίως ήπιες έως μέτριες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή δόση» υπογραμμίζει.

Το εμβόλιο φάνηκε επίσης να προλαμβάνει τις σοβαρές επιδράσεις της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός και σε συμμετέχοντες. Υπήρξαν 10 περιπτώσεις σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 που παρατηρήθηκαν στη δοκιμή φάσης III, εκ των οποίων οι εννέα εμφανίστηκαν στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου (placebo), σύμφωνα με τις εταιρείες.

Δεν υπήρχαν επίσης «σοβαρές» ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφεραν, με τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να επιλύονται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Τι αναφέρει η τελική ανάλυση

Η τελική ανάλυση αξιολόγησε 170 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των περισσότερων από 43.000 συμμετεχόντων στη τελική δοκιμή. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι 162 περιπτώσεις Covid-19 παρατηρήθηκαν στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου (placebo) έναντι οκτώ περιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο δύο δόσεων.

Αυτό οδήγησε σε εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου 95%, επισημαίνουν.

Τα νέα έρχονται μετά από περίπου μία εβδομάδα, αφότου οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Moderna ότι η δοκιμαστική φάση της ΙΙΙ έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 94,5% αποτελεσματικό.

Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία messenger RNA ή mRNA. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στα εμβόλια που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι παραμένει ασαφές για πόσο καιρό τα εμβόλια θα παρέχουν ανοσία και εάν ή πόσο συχνά οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περιοδικές ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.