Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κρυώνετε λίγο, ειδικά όταν η θερμοκρασία πέφτει στις αρχές ή τα μέσα του φθινοπώρου. Ωστόσο, αυτή το αίσθημα είναι διαφορετικό από τα ρίγη, κάτι που τείνει να συμβαίνει όταν είστε άρρωστοι. Τα ρίγη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της Covid-19, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αλλά τα ρίγη δεν αποτελούν άμεση ένδειξη της παρουσίας του ιού στον οργανισμό.

«Τα ρίγη δεν αποτελούν ειδικό για την αναπνευστική λοίμωξη του κοροναϊού σύμπτωμα» αναφέρει ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών John A. Sellick, καθηγητής ιατρικής στο State University of New York στο Buffalo. «Παρατηρούνται κλασικά σε πολλούς τύπους λοιμώξεων, ιδίως γρίπη, βακτηριακή πνευμονία και άλλες ιογενείς λοιμώξεις» συμπληρώνει.

Τι είναι τα ρίγη και πόσο συχνά εμφανίζονται σε περιπτώσεις Covid-19

Τα επεισόδια με ρίγη συνήθως αναφέρονται σε συνδυασμό με ωχρότητα και αίσθημα κρύου, σύμφωνα με το National Library of Medicine’s MedlinePlus, ως αποτέλεσμα του πυρετού ή της έναρξης της ανόδου της θερμοκρασίας του σώματος.

Όταν έχετε πυρετό, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη όπως η γρίπη ή ακόμα και η Covid-19, το σώμα σας απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και άλλες ουσίες για να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από την ασθένεια – και αυτό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία σας, εξηγούν οι ερευνητές.

Η αυξημένη θερμοκρασία ενισχύει την δράση του ανοσοποιητικού, ώστε ο οργανισμός σας να απαλλαγεί πιο γρήγορα από ιούς και βακτήρια. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, ο ασθενής νιώθει κρύο, οι μύες κάνουν σύσπαση για να παράγουν θερμότητα και ίσως τελικά να χρειαστείτε μια επιπλέον κουβέρτα..

Πώς μπορώ να ξέρω ότι συνδέονται με την Covid-19;

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν δεν υπάρξει κάποιο τεστ, επισημαίνουν οι ειδικοί. «Ο πυρετός και τα ρίγη είναι σημάδια πολλών λοιμώξεων καθώς και άλλων πραγμάτων. Ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να σας προκαλέσουν πυρετό» υπογραμμίζει ο Δρ. John A. Sellick.

Στο μεταξύ, είναι σχεδόν απίθανο να έχετε μόνο ρίγη, χωρίς την παρουσία κανενός άλλου συμπτώματος, ακόμα και ήπιου. «Τα ρίγη δεν εμφανίζονται μόνα τους, αλλά αποτελούν μέρος μια σειράς συμπτωμάτων όπως οι μυϊκοί σπασμοί, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και οι μυϊκοί πόνοι» επισημαίνει.

Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε ρίγη, πυρετό, βήχα και μυϊκούς πόνους, τότε «η περίπτωση της Covid-19 είναι πιθανή, εξίσου όμως, πιθανή είναι και η γρίπη» υπογραμμίζει.

Πώς θα ανακουφιστείτε

«Μέσα από τα ρίγη, το σώμα σας προσπαθεί να ζεσταθεί» επισημαίνουν οι ερευνητές. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί συστήνουν να κάνετε τα ακόλουθα για να προσπαθήσετε να αισθανθείτε πιο άνετα και να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας:

  • Βάλτε περισσότερα ρούχα.
  • Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα.
  • Τυλιχθείτε με μια κουβέρτα.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι.
  • Ξεκουραστείτε και παραμείνετε στο σπίτι ενώ μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον γιατρό σας.