Ανησυχία και αβεβαιότητα, αυτά είναι τα δύο κυρίαρχα αισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς, μόλις μάθει ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς του ή των συγκατοίκων του έχει βρεθεί θετικό στον νέο κοροναϊό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν…

«Αυτή είναι μια σημαντική κατάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη, επειδή γνωρίζουμε ότι τα μέλη μιας οικογένειας ή τα άτομα που συγκατοικούν αντιμετωπίζουν περίπου 50% κίνδυνο μόλυνσης όταν κάποιος που ζει στο σπίτι του έχει μολυνθεί», δήλωσε ο Δρ David Hirschwerk, γιατρός μολυσματικών νόσων.

Για να βοηθήσετε και να φροντίσετε το άτομο που έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, διατηρώντας τον εαυτό σας ασφαλή, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες οκτώ συμβουλές από ειδικούς.

1. Περιορίστε τις επαφές

Στις γενικές οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επισημαίνεται:

  • Το άτομο που έχει βρεθεί θετικό πρέπει να διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους ενοίκους του σπιτιού.
  • Εάν είναι δυνατόν, το άτομο με Covid-19 θα ήταν καλό να χρησιμοποιεί ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο.
  • Όλοι οι ένοικοι του σπιτιού θα πρέπει να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τον ασθενή.
  • Το άτομο που έχει βρεθεί θετικό θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή του θετικού τεστ και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σοβαρές περιπτώσεις.
  • Εάν οι χώροι σας είναι μικροί, τότε η τήρηση των αποστάσεων είναι κομβικής σημασίας.
  • Μπορείτε να φροντίζετε τον ασθενή, φέρνοντάς του νερό ή φαγητό, προσπαθήστε όμως να περιορίσετε την παρατεταμένη επαφή στον ίδιο χώρο.

2. Παράθυρα ανοιχτά

Για να βελτιώσετε τον καλό εξαερισμό των χώρων του σπιτιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε τα παράθυρά σας ανοιχτά. Οι ειδικοί μας παροτρύνουν να αερίζουμε τους χώρους μας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Environmental Modelling Group για την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE), η κακή ροή του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 από αερομεταφερόμενα σωματίδια («αερολύματα») που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό για περισσότερο από δύο μέτρα.

Η έκθεση σε αερολύματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μειώνεται στο μισό όταν ο ρυθμός αερισμού διπλασιάζεται».

3. Μάσκα κατά Covid-19

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επισημαίνει ότι το άτομο που νοσεί θα πρέπει να φορά μάσκα όταν βρίσκεται γύρω από άλλα άτομα και όποιος ζει μαζί του θα πρέπει επίσης να φορά μάσκα ή κάλυμμα προσώπου.

« «Οι μάσκες βοηθούν στον περιορισμό των αναπνευστικών λοιμώξεων από τη μύτη και το στόμα του μολυσμένου ατόμου. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι μάσκες προστατεύουν και τα άτομα από τη μόλυνση» σύμφωνα με τον Δρ. David Hirschwerk.

«Μια χειρουργική μάσκα είναι καλή, ειδικά αν είναι καλά σφραγισμένη. Μια μάσκα υφάσματος είναι καλύτερη από το να μην φορέσετε τίποτα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

4. Απολύμανση επιφανειών και χεριών

To CDC προτείνει τη διατήρηση της καλής υγιεινής των χεριών:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού βρεθήκατε κοντά στο άτομο που νοσεί.
  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα, εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Το CDC συνιστά επίσης τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων «υψηλής αφής» καθημερινά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φωτισμού, λαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες και ηλεκτρονικά.

5. Ισορροπημένη διατροφή VS κοροναϊός

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή αύξησης βάρους που είναι τόσο εύκολο να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άγχους και αβεβαιότητας» επισημαίνει ο Δρ.  Bruce E. Hirsch.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες συνθήκες υγείας προδιαθέτουν ένα άτομο για επιπλοκές με την Covid-19 και πολλές από αυτές τις καταστάσεις υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής» προσθέτει. «Η υγιεινή διατροφή κάνει το σώμα μεταβολικά πολύ πιο υγιεινό και αυτό κάνει τη διαφορά», υπογραμμίζει.