Οι ενήλικες με τα πιο υγιή πρότυπα ύπνου, προστατεύουν περισσότερο την καρδιά τους, καθώς αντιμετωπίζουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τους ενήλικες με ανθυγιεινά πρότυπα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Πώς ορίζονται τα υγιή πρότυπα ύπνου;

Τα υγιή πρότυπα ύπνου περιλαμβάνουν το ξύπνημα σχετικά νωρίς το πρωί, τις επτά έως και οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, και την απουσία προβλημάτων αϋπνίας, ροχαλητού ή ακόμα και υπερβολικής υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους και ολοένα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Η εν λόγω μελέτη παρατήρησης εξέτασε τη σχέση μεταξύ υγιών προτύπων ύπνου και καρδιακής ανεπάρκειας και περιελάμβανε δεδομένα για 408.802 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 37 έως 73 κατά τη στιγμή της μελέτης. Τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας συλλέχθηκαν έως την 1η Απριλίου 2019. Οι ερευνητές κατέγραψαν 5.221 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10 ετών.

Μειωμένος κίνδυνος, δυνατή καρδιά

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διαβήτη, υπέρταση, χρήση φαρμάκων, οι συμμετέχοντες με το πιο υγιή πρότυπα ύπνου αντιμετώπιζαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται ανεξάρτητα και είναι:

  • 8% χαμηλότερος κίνδυνος για όσους ξυπνούν νωρίς.
  • 12% χαμηλότερος για όσους κοιμούνται 7 έως 8 ώρες καθημερινά.
  • 17% χαμηλότερος για όσους δεν αντιμετωπίζουν αϋπνία.
  • 34% χαμηλότερος για όσους δεν αισθάνονται υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας.