Μπορεί τα κρούσματα να αυξομειώνονται κάθε μέρα, με τους αριθμούς να κυμαίνονται γύρω στα 2.000 ημερησίως, ωστόσο αυτό που μένει σταθερό είναι ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός τόσο των θανάτων, όσο και των διασωληνωμένων.

Όλα αυτά, ενώ η χώρα μας διανύει την 4η εβδομάδα του lockdown, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει παράταση μιας -ακόμα- εβδομάδας, τη στιγμή που τίποτα δεν δείχνει ότι ακόμα και η 14η Δεκεμβρίου θα είναι η ημερομηνία εξόδου από την καραντίνα.

Σημειώνεται ότι στην αρχή του δεύτερου lockdown, τόσο από το κυβερνητικό, όσο και από το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας υπογράμμιζαν ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει όταν τα κρούσματα φτάσουν σε τριψήφιους αριθμούς και συγκεκριμένα κάτω από 500. Ωστόσο λίγες ημέρες πριν συμπληρώσουμε 4 εβδομάδες περιορισμών, τα κρούσματα παραμένουν ακόμα κοντά στις 2.000, ενώ και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες, ενώ 4.958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.